Barbara Dallosová Správy

Náčelník žiarskych mestských: Odchyt psa nie je žiadna hračka, niekedy zaberie saláma, inokedy treba tyč

Keď vidíte zatúlaného psíka, treba volať mestskú políciu. To vie azda každý z nás, nie každý si už ale vie predstaviť, čo obnáša snaha preľaknuté zviera chytiť. Svoje by o tom vedeli rozprávať najmä žiarski mestskí policajti.

Ilustračný obrázok k článku Náčelník žiarskych mestských: Odchyt psa nie je žiadna hračka, niekedy zaberie saláma, inokedy treba tyč
Zdroj: Dnes24.sk

Prípady psíkov, ktorí svojim zmiznutím majiteľom narobili vrásky, nie sú ojedinelé ani v našom meste. Pri hľadaní stratených domácich maznáčikov ste v posledných týždňoch niekoľkokrát pomáhali i vy. Prostredníctvom portálu Žiar 24 sme hľadali plachú sučku Kesy, Foxíka, ktorý sa stratil pri haváriitrojmesačnú Zoyku. V prípade Kesy to bol príbeh so smutným koncom, Foxík sa našťastie našiel a Zoyku jej majitelia stále vytrvalo hľadajú.

Osem školených policajtov

Odchyt zvierat je v kompetencii mestskej polície. Policajti, ktorí tento úkon vykonávajú, musia byť certifikovaní a mať potrebné očkovania. Ako vysvetlil náčelník žiarskej Mestskej polície Róbert Šiška, príslušné školenie vykonáva v SR len jediná inštitúcia – Inštitút vzdelávania veterinárnych lekárov v Košiciach.

Osem žiarskych mestských policajtov toto školenie má, ostatní ho ešte absolvujú. ,,Tento rok sme tiež posielali štyroch našich mestských policajtov na toto školenie. Zatiaľ ho síce nemajaú všetci, ale pri odchyte vždy zasahuje ten, kto certifikát má," ubezpečuje náčelník a dodáva, že očkovanie proti besnote majú všetci žiarski policajti.

Radšej salámu, ako tyč

Ako vysvetlil Šiška, metódy odchytu sú rôzne. Žiarski mestskí su vybavení odchytovou tyčou i rukavicami. Tie zakrývajú ruku od zápästia až po lakeť a sú vystlané špeciálnou vložkou, aby materiál ochránil končatinu pred uhryznutím.

,,Používajú sa aj sofistikovanejšie metódy, rôzne pištole s vystreľovacou sieťou, ale to my k dispozícii nemáme. My máme odchytovú tyč, i tá sa však používa len zriedka, lebo keď pes zbadá tyč, má samozrejme tendenciu ujsť. Skôr volíme menej invazívne metódy, napríklad že psíka nalákame na kus salámy," opisuje náčelník.

Ako sa tomu vyhnúť?

Stratený domáci miláčik je neľahký oriešok pre policajtov a veľké trápenie pre jeho majiteľov. Podľa slov šéfa žiarskych mestských sú to ale práve nezodpovední psíčkari, ktorí podobné prípady zapríčiňujú.

,,V prvom rade by mal každý hľadať chybu v sebe. Psíka si treba na miestach, kde sa to musí, držať na vodítku a mať ho v dohľade. Čstokrát sú tieto prípady o zanedbaní povinnosti chovateľa psa," vystríha na záver.

Čítajte tiež:

Praktické INFO pre psíčkarov: Viete, kde v Žiari môžete pustiť svojho miláčika a kde vám za to hrozí pokuta?

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM