Martin Károly Rôzne

Lyžovať chcú aj chudobné deti

Skalka 13. januára – Manažment lyžiarskej školy Snowsports od dnes začína v lyžiarskom stredisku Skalka arena s realizáciou jedinečného projektu pre deti zo sociálne a zdravotne znevýhodnených skupín z Kremnice a okolia.

V letných mesiacoch tohto roku oslovili zástupcovia spoločnosti Snowsports s.r.o., ktorá prevádzkuje lyžiarsku a snowboardovú školu na Skalke a Krahuliach, pani Janu Volkovú z Komisie kultúry, športu a družobných vzťahov pri Mestskom zastupiteľstve v Kremnici. Prišli s ponukou pre mesto Kremnica participovať na projekte, v ktorom budú deti zo sociálne a zdravotne znevýhodnených skupín zapojené do výučby lyžovania realizovanej profesionálnymi inštruktormi SNOWSPORTS. „Táto myšlienka ma veľmi zaujala a zároveň potešila a to z dvoch dôvodov: sama sa aktívne venujem tomuto športu a na druhej strane, ktorá je pre mňa oveľa podstatnejšia, je dať priestor deťom, ktoré možno túžia naučiť sa lyžovať, ale ich životné podmienky im to neumožňujú,“ tvrdí Volková.

Program bude prebiehať počas štyroch tréningových dní vždy v piatok popoludní. Za myšlienkou realizovať tento jedinečný projekt stojí manažment lyžiarskej školy Snowsports za podpory Mesta Kremnica, strediska Skalka arena a požičovne lyžiarskej výstroje na Skalke Trinásť detí z Kunešova, Kopernice, Krahúl i Kremnice tak dostane šancu naučiť sa lyžovať. Vybrané boli z oboch Základných škôl v Kremnici (ZŠ Angyalova a ZŠ Križku), na základe dobrých učebných výsledkov, vzorného správania a príkladnej starostlivosti rodičov, oboznámila nás poslankyňa Mestského zastupiteľstva v Kremnici Jana Brünnová. Ako sama tvrdí, projekt spoločnosti Snowsports ju zaujal najmä ľudskosťou. „V dnešnej dobe je málo ľudí, ktorí chcú pomáhať a preto si to cením. Možno sa im podarí nájsť talent, ktorý by sa možno nikdy v živote nedostal na lyže. Držím im palce, lebo viem o čom hovorím,“ tvrdí Brünnová, ktorá je okrem iného i trénerkou bežeckého lyžovania žiactva a prípravky v Kremnici.

Snowsports Academy už realizovala podobné programy v zahraničí. „Obdobný projekt realizoval manažment lyžiarskej školy Snowsports v Juhoafrickej republike pred piatimi rokmi v rámci ktorého sme pracovali s deťmi z najchudobnejších rodín miestnej komunity pričom zapojenie detí do programu bolo podmienené ich prospechom. Takýmto spôsobom deti dostávali ocenenie za ich snahu v škole a zároveň možnosť na chvíľu zabudnúť na nekompromisnú africkú realitu v každodennom živote,“ informoval pre Žiar24 Ing. Marek Smatana zo Snowsports s.r.o.

Práve Kremnica je prvé mesto na Slovensku, kde sa projekt má realizovať. „Mesto Kremnica bolo vybrané prirodzene, nakoľko lyžiarska a snowboardová škola Snowsports pôsobí v blízkych strediskách Skalka a Krahule. Dlhodobá znalosť prostredia ako aj snaha prispieť k podpore lokálnej mládeže, ktorá nemá z objektívnych príčin možnosť venovať sa lyžovaniu boli hlavnými motívmi v rozhodovaní o tom, či projekt spustíme a ktoré mesto vyberieme,“ oboznamuje Smatana. Podľa jeho slov môžu zapojením sociálne znevýhodnených detí do tohto programu podporiť ich rozvoj v rámci disciplíny, ktorá je vzhľadom na prostredie z ktorého pochádzajú pre ne nedostupná. Zároveň sa domnieva, že atraktívnosť tohto projektu z pohľadu zapojených detí podnieti ich snahu o dosiahnutie lepších výsledkov v škole. „Cieľom projektu je rozvíjať schopnosti detí zo sociálne znevýhodnených skupín v oblasti lyžovania, podporiť ich vzťah k prírode, športu ako takému a v neposlednom rade motivovať cieľovú skupinu detí k lepším študijným výsledkom,“ dodáva Smatana.

Celkové náklady na daný projekt predstavujú sumu približne 789 eur, kde sú zahrnuté výdavky spojené so zabezpečením lyžiarskej výstroje pre deti (lyže, lyžiarska obuv a lyžiarske palice) a tiež metodických pomôcok pre výučbu, ako napríklad rozlišovacie vesty, kužele a iné.

Jana Luptáková

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM