Barbara Dallosová Rôzne

Kremnické reklamy minulého storočia: Pasce na turistov, ktoré treba vidieť :) FOTO

Fotky niektorých inzerátov, ktorými obchodníci v minulosti lákali do svojich prevádzok, dnes vyvolávajú úsmev. Podávajú ale tiež obraz o tom, čo všetko sa dalo kúpiť a zažiť v Kremnici pred desiatkami rokov.

Ilustračný obrázok k článku Kremnické reklamy minulého storočia: Pasce na turistov, ktoré treba vidieť :)  FOTO
Zdroj: archív F. Kovára

Svet reklamy bol kedysi prostý. Stačil kus papiera a pár výstižných slov. Svedčia o tom aj inzeráty a reklamné oznamy z minulosti, určené predovšetkým návštevníkom Kremnice. Obchodníci už vtedy vedeli, v ktorom vrecku štrngá groš. Mnohé z inzerátov sa teda začínajú osloveniami ako ,,Milí turisti!" alebo ,,Turisti, skauti a lyžiari!".

Stránky turistického sprievodcu s názvom Kremnica a okolie, ktorý vyšiel v roku 1931, ukazujú, ako obchodníci, remeselníci či hostinskí lákali turistov do svojich zariadení.

Archívnu brožúrku nafotil obyvateľ Starej Kremničky František Kovár. Ako vysvetlil, má ísť o vôbec prvého turistického sprievodcu Kremnicou vydaného v slovenčine.

Sprievodca napríklad radí, kde nájdete najľavnejšie kapesné lekárničky či najkvalitnejšie podošvy, láka na výdatnú domácu stravu u Otílie Janovskej, alebo do vychýrenej Ozdravovne Dr. Kleina.

Pozrite si stránky archívneho turistického sprievodcu v našej fotogalérii.

Čítajte tiež: Takéto poklady si dnes už v schránkach nenájdeme: Spoznávate Žiar na starých pohľadniciach?

Starý turistický sprievodca Kremnicou: Tieto inzeráty majú svoje čaro :)
7
Galéria
Zdroj: archív F. Kovára
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM