Barbara Dallosová Kultúra

Kremnická Jazzda: Mestečko na dva dni ožije nevšedným festivalom

Džezová jazda Kremnicou sa blíži. A okrem koncertov veľkých mien v historických uličkách prinesie ešte mnoho iného...

Ilustračný obrázok k článku Kremnická Jazzda: Mestečko na dva dni ožije nevšedným festivalom
1
Galéria
Zdroj: TASR

Kremnica návštevníkom počas dvoch dní ponúkne celé jazzové menu, od bluesových raňajok, cez rhythm’n’blues olovrant, šansónový brunch až po malú nočnú hudbu. To sľubujú organizátori druhého ročníka pouličného jazzovéh festivalu s názvom Kremnická Jazzda.

Džez v zákutiach Kremnice

Kremnica ožije v piatok 6. júla. V exteriéroch mesta vystúpi dvanásť zoskupení hudobníkov v žánrovom rozpätí od bluesu, jazzovej klasiky, world music, šansónu, swingu až po bebop. Najväčšími lákadlami majú byť Mike Parker, Newyorčan žijúci v Krakove, a známy slovenský muzikant a popularizátor džezu Martin Valihora.

“Na námestiach a v uliciach Kremnice bude počas dvoch letných dní znieť muzika, ktorú bežne rádiá nehrajú, ale dokáže zaujať, potešiť a zabaviť. Pozývame preto milovníkov dobrej hudby, aby si ju prišli vychutnať do atmosférou nabitého mestečka,” hovorí hlavný organizátor Zdenko Gális zo združenia turizmu Kremnica region.

Letné koncerty budú situované v rôznych zákutiach historického mestečka – na pešej zóne, v medzibrání, na Štefánikovom námestí, na nádvorí Čierna veža, v amfiteátri v Zechenterovej záhrade, aj v kine Akropola.

Retro atmosféra

Festival sľubuje okrem koncertov sériu sprievodných akcií. Návštevníci si budú môcť zatancovať na pouličnej lekcii tanca s tanečnou školou B-Swing a naučiť sa Charleston a ďalšie swingové tance populárne v dvadsiatych až štyridsiatych rokoch minulého storočia.

Pre deti je v piatok pripravený výtvarný workshop aj letné kino. V sobotu večer premietne letné kino na nádvorí Čiernej veže dokumentárny film o gitaristovi, spevákovi, hudobnom skladateľovi a nositeľovi Rádu Britského Impéria – Ericovi Claptonovi.

Pre cezpoľných bude Kremnická Jazzda tiež príležitosťou obzrieť si mesto. Okrem festivalového programu budú môcť návštevníci zhliadnuť aj výstavu diel svetoznámeho maliara Marca Chagalla v galérii, expozíciu Múzea mincí a medailí Národnej banky Slovenska, Kremnický mestský hrad, alebo absolvovať exkurziu v Štátnej mincovni. Otvorené bude Múzeum gýča, Múzeum lyžovania a návštevníci budú môcť sfárať do štôlne Andrej.

Ako dodáva Gális, všetky festivalové vystúpenia vrátane koncertov najväčších hviezd Martina Valihoru a Mika Parkera sú bezplatné. Vstupné sa bude vyberať iba na letné kino a nočné podujatia – piatkovú jam session a sobotňajšiu afterpárty.

Účinkujúci

  • Hráč na ústnu harmoniku Juraj Schweigert sa v roku 2012 stal objavom roka Slovenskej Bluesovej Spoločnosti. Na na gitare ho sprevádza Lukáš Hrončiak. Skúsení bluesmani divákov prevedú vodami chicagskeho blues. Muddy Waters, Little Walter, či Junior Wells.
  • Fusion jazzové duo Zdžaf tvorí speváčka Michaela Hrbáčková a Juraj Šulek, ktorý strieda gitaru a klavír. Ich autorská tvorba v sebe nesie prvky jazzu, rhythm’n’blues a folku.
  • Gitarista Peter Palaj je absolventom Janáčkovej Akadémie Múzických umení v Brne v odbore Jazzová Interpretácia. Okrem štandardov má v repertoári aj modálny jazz a autorské skladby.
  • San Borondon Cyclo Fanfaria je voľným nomádskym zoskupením, hrajúcim pestrú zmes world music. Hudobníci cestujú po svete, učia sa od miestnych tradičné, folklórne, ale aj autorské piesne a následne ich rozširujú ďalej. Predstavenia sú častokrát improvizované, s prvkami kabaretu, textu a cirkusu.
  • Gero Band sa zameriava na coververzie známych klasických i moderných jazzových melódií. Sólovým nástrojom je flauta, na ktorej hrá Barbora Krišková.
  • Šansónierka Beata Cipovová spieva zemito, živelne až živočíšne, čo šansónu rozhodne pristane. Autorkou textov aj hudby je Ria Ferčáková. Ich hudobné spojenie v kapele Bez pardonu je plné emócií a pozoruhodnej hudby.
  • Za projektom Conquet stoja mladí konzervatoristi, ktorí si spoločne radi zahrajú bossa novu, swing, groove, latinské rytmy alebo bebop.
  • Ak má niekto hlavu v oblakoch, potom je to práve DJ Dr.Zeppelin z prestížneho československého bookingu Electro Swing Bohemia. Na parket sa nebojí vletieť s rýdzo klasickým swingom, ani s tvrdšími electro-swingovými frekvenciami.
  • Gitarové duo Sivák & Belančat sa inšpirujeme hlavne odkazom gitarového tria Al di Meola, John Mclaughlin, Paco De Lucia, vo vlastných úpravách však hrajú aj Bélu Flecka, Grega Howea alebo Chicka Coreu.
  • Jazzrockové trio The Swines sa venuje vlastným kompozíciám. Predstavili sa na viacerých slovenských jazzových festivaloch, medzi nimi aj Bratislavských jazzových dňoch. Spolupracovali s viacerými zahraničnými hudobníkmi, napríklad s talianskym pianistom Lucom Del’Anna.
  • Kapela The Groove Time hrá v štýle West Coast Blues, ktorý je charakteristický svojimi chytľavými swingujúcimi a shufflujúcimi rytmami s prvkami jazzu. V roku 2014 kapela získala ocenenie v súťaži Nové tváre slovenského jazzu. Blues hudobníci miešajú s jazzom, sambou, ska, či fusion.
  • Martina Valihoru netreba priaznivcom dobrej hudby predstavovať. Je to vyhľadávaný hudobník a polularizátor jazzu. Vyštudoval bicie a perkusie na svetoznámej Berklee College of Music v Bostone. Hral v množstve slovenských popových, rockových a jazzových kapiel doma aj v Amerike.
  • Zahraničným hosťom festivalu je Mike Parker so svojim projektom Trio Theory. Mike je typický New Yorčan, ktorý momentálne žije v Krakove. Kritici Parkerovu hudbu opisujú ako dômyselnú syntézu všetkých hudobných žánrov a zmes post bopu, indie rocku, avantgardy a modernej klasiky. Spolu s ním sa predstaví dlhoročný spoluhráč Slawek Pezda na tenor saxofóne a Frank Parker na bubny.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM