Barbara Dallosová Rôzne

Kremničan Matej (23) pár dní pred transplantáciou: Prvý raz si nezahrá na vlastnom turnaji

Na tradičnom charitatívnom turnaji bude jeho organizátor Matej Tóth po prvý raz chýbať. K jeho založeniu ho inšpiroval boj so zákernou chorobou. A práve tá mu opäť skrížila cestu.

Ilustračný obrázok k článku Kremničan Matej (23) pár dní pred transplantáciou: Prvý raz si nezahrá na vlastnom turnaji
Zdroj: archív M. Tótha

Myšlienka zorganizovať v Kremnici volejbalový turnaj neskrsla Matejovi Tóthovi v hlave náhodou. Vtedy len osemnásťročný mladík už vedel, čo je to bojovať s rakovinou. Výťažok z turnaja Zasmečuj deťom zdravie teda každoročne putuje na detskú onkológiu do Banskej Bystrice, ktorej chodby Matej dôverne pozná.

Šiesty ročník benefično-športovej akcie sa uskutoční prvú septembrovú sobotu (3.9.) na kremnickom ľahkoatletickom ihrisku. Matej bude na turnaji tento rok prvýkrát chýbať, leukémia sa totiž opäť vrátila. Aj napriek tomu len niekoľko dní pred transplantáciou doťahuje všetky organizačné kroky.

Nečakaná správa

Mladý Kremničan už chorobu porazil dvakrát. To, že sa vráti tretí raz, si nepredstavoval ani v najhoršom sne. Ešte pred niekoľkými týždňami tomu nič nenasvedčovalo a Matej si naplno užíval každý deň.

Čítajte tiež: VIDEO: Kremničan Matej (23) zažil adrenalínové šialenstvo, akrobatické kúsky v rýchlosti 380 km/h!

Chorobu mu prvý raz zistili necelé tri týždne po osemnástich narodeninách. ,,Nejaký rok som sa liečil na detskom, potom som bol na udržiavacej liečbe. Choroba sa mi ale vrátila, bol som na dospelej hematke a v zime som bol transplantovaný. Teraz na začiatku leta uplynul približne rok aj pol od transplantácie a opäť sa mi to vrátilo," vysvetľuje celý priebeh od prvého ochorenia Matej.

,,Pravdupovediac, po tom transplante som už nepočítal s tým, že sa to môže vrátiť. Transplantácia je v podstate najvyššia šanca sa z toho dostať," priznáva.

17. augusta oslávi Matej Tóth svoje dvadsiate štvrté narodeniny, transplantácia ho čaká deň pred nimi. Svoj vlastný turnaj, na ktorom si vždy i zahral, tento rok nestihne.

Turnaj, koncerty aj dobrý guláš

Organizácia Zasmečuj deťom zdravie je v plnom prúde. Ako hovorí Matej, z roka na rok sa na akcií stretáva viac ľudí, čo znamená i viac vyzbieraných peňazí. Čo nestihne zariadiť do polovice augusta, vraj dokončia priatelia, ktorí už dostali podrobné inštrukcie.

Na celodňovke na kremnickom ihrisku si prídu na svoje nielen športovci. Podujatie každoročne sprevádza séria koncertov na pódiu priamo v areáli. Nebude chýbať dobrý guláš a čapované pivko.

,,Čo sa týka koncertov, zatiaľ máme potvrdeného Petra Cmoríka a kapelu Podobnosť čisto náhodná, line-up sa ale dolaďuje a ďalšie mená budú pribúdať," avizuje Matej. Kto bude mať chuť v zábave pokračovať, presunúť sa môže do Kina Akropola, kde bude prebiehať afterparty.

Zasmečuj deťom zdravie 2016
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM