Barbara Dallosová Správy

Koronavírus: Žiarska nemocnica o opatreniach, čo ak príde pacient s podozrením?

Opatrenia kvôli koronavírusu sa na nás sypú zo všetkých strán. Zisťovali sme, ako je žiarska nemocnica pripravená na možný stret s nákazou.

Ilustračný obrázok k článku Koronavírus: Žiarska nemocnica o opatreniach, čo ak príde pacient s podozrením?
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Šíriaca sa nákaza koronavírusu je ostro sledovanou témou aj na Slovensku. Po tom, ako stúpol počet potvrdených prípadov v našej krajine, sa preventívne opatrenia rozširujú.

Ústredný krízový štáb Slovenskej republiky od 10. marca oficiálne zakázal organizovanie športových, kultúrnych aj verejných podujatí na celom území štátu na 14 dní. Zároveň nariadil povinnú 14-dňovú karanténu pre všetkých občanov, ktorí sa vrátia z postihnutých krajín. Krízové štáby zasadajú aj v jednotlivých župách i mestách.

Žiarska nemocnica je pripravená

Na situáciu reagujú aj slovenské nemocnice. My sme zisťovali, ako je na tom tá žiarska. Podľa komunikačnej špecialistky siete nemocníc Svet zdravia Jany Fedákovej je nemocnica na aktuálnu situáciu pripravená.

,,Personál pozná postupy, ktoré treba zvoliť pri príjme pacienta s podozrením na koronavírus a zásadné opatrenia, ktoré je nutné dodržať. Plne sa riadi odborným usmernením hlavného hygienika Slovenskej republiky. Najmä zdravotníci prvého kontaktu sú priebežne školení nemocničným epidemiológom," ozrejmuje Fedáková.

V nemocnici sa podľa jej slov štandardne dohliada na prísne dodržiavanie hygienicko-epidemiologického režimu a pracovisko je plne súčinné s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Žiari nad Hronom. Nemocnica je tiež priebežne zásobovaná ochrannými pracovnými pomôckami pre personál a platí v nej zákaz návštev na všetkých lôžkových oddeleniach.

Nová infolinka

,,V prípade príjmu pacienta s podozrením na koronavírus je pacient okamžite izolovaný a je mu poskytnutá tvárová maska. Následne je vyšetrený lekárom, ktorý využíva ochranné pracovné pomôcky a po dohode s RÚVZ transportovaný do najbližšej nemocnice s infektologickým pracoviskom," vyvetľuje.

Sieť nemocníc Svet zdravia a polikliník ProCare tiež v spolupráci so zdravotnou poisťovňou Dôvera spustila pre verejnosť nonstop infolinku ku koronavírusu. Na čísle 02/32 32 38 38 pacientom z celého Slovenska 24 hodín denne poradia vyškolení pracovníci, ako ďalej postupovať, ak majú príznaky respiračného ochorenia. ,,Rovnako sme zriadili podstránku www.procare.sk/koronavirus so základnými informáciami pre pacientov," dopĺňa hovorkyňa nemocníc.

Slovensko sa pripravuje na koronavírus
23
Galéria
Zdroj: TASR

Nenechajte si ujsť viac noviniek zo Žiaru a okolia a sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame.

Chcete mať vždy po ruke aj informácie zo Slovenska či zo sveta? Sledujte Facebook Dnes24.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM