Katarína Reiterová
Rôzne
Kontrolóri sa pozreli na mäso v Žiari a okolí: V týchto zariadeniach našli nedostatky
Hygienici si koncom apríla a začiatkom mája posvietili na hygienu, označovanie a vysledovateľnosť mäsa. Nedostatky našli aj v prevádzkach v Žiari a okolí.
Regionálne úrady verejného zdravotníctva si na prelome mesiacov apríl a máj posvietili na hygienu, označovanie a vysledovateľnosť mäsa v stravovacích prevádzkach po celom Slovensku.
Kontrolóri si dovedna posvietili na 1040 prevádzok. Až v 28% z nich boli zistené nedostatky (296). Kontrolóri z RÚVZ udelili 227 blokových pokút v celkovej výške 10 655 eur. Okrem toho ešte uložili 183 opatrení. Medzi nimi likvidácia závadného mäsa, zákaz prípravy a podávania pokrmov z tepelne neopracovaného mäsa alebo okamžité stiahnutie potravín po dátume spotreby.
Zoznam prevádzok v Žiari a okolí so zistenými nedostatkami podľa ÚVZ SR:
Penzión Lenka – Liečebné termálne kúpele, a.s., Sklené Teplice 100
- – nebola dodržaná osobná hygiena u dvoch zamestnancov
- – vzorky pokrmov boli odobraté, nesprávne uchovávané
- – niektoré v otvorených nádobách, nevedie sa evidencia o odobratých vzorkách pokrmov
- – nedodržaná prevádzková hygiena v kuchyni – znečistený keramický obklad, bočné strany strojno-technologického zariadenia
- – pracovná plocha na čistú prípravu zeleniny neoznačená a nevyčlenená
- – v kuchyni nezabezpečené umývadlo na osobnú hygienu zamestnancov počas manipulácie potravinami
- – nie je uskutočňovaný monitoring počas uchovávania hotových pokrmov
- – dokumentácia HACCP neobsahuje všetky náležitosti vyplývajúce z platnej legislatívy
Závodná kuchyňa, Železničný rad 24, Nová Baňa
- – Bravčové stehno hlbokozmrazené, 25 kg; Dodávateľ: SNIEŽIK, s.r.o., Cabajská 21/B, Nitra; krajina pôvodu: neuvedené
- – potravina nebola označená v štátnom jazyku
Tulsi – Snack bar – Reštaurácia, Radničné námestie 13, Banská Štiavnica
- – potraviny po dátume minimálnej trvanlivosti (sušené ovocie, cukrovinky, orechy, arómy)
- – nedodržanie podmienok skladovania chleba (uchovávaný v mraziacom zariadení)
- – nepredložené doklady o školení pracovníkov
Penzión na Trojici, Nám. sv. Trojice 17, Banská Štiavnica
- – potraviny po dátume spotreby (pražská šunka)
- – nedodržané podmienky skladovania mäsových výrobkov (párky uchovávané v mraziacom zariadení)
- – nepreukázanie dátumov spotreby surovín (syr, šunka) a zmrzliny z dôvodu, že neboli označené dátumom a hodinou ich tepelnej úpravy, resp. otvorenia originálneho obalu
- – nepredložené doklady o školení pracovníkov, deratizácii
- – v jedálnych lístkoch neboli vyznačené alergény
- – evidencia podľa HACCP systému nie je vedená
- – neoznačené rozpracované pokrmy dátumom a hodinou ich tepelnej úpravy (dusená ryža,
- varené cestoviny) a tým nepreukázanie ich lehôt spotreby
- – zmrazovanie bravčového mäsa dodaného do prevádzky v chladenom stave (cca 1 kg)
- – hrubá prípravovňa zeleniny a zemiakov nie je využívaná, čistenie je uskutočňované priamo v kuchyni
- – nezabezpečenie tečúcej teplej vody v dreze na umývanie pohárov a v záchodoch pre zákazníkov
- – nedodržanie požiadaviek na prevádzkovú hygienu (strop kuchyne plesnivý, s opadávajúcou maľovkou; odsávacie zariadenie nad varnými telesami silne znečistené, s olejovými sedimentmi
Reštaurácia a pizzéria Tatra, SNP 52, Žiar nad Hronom
- – nepredložené doklady o školení pracovníkov, čistení a dezinfekcii, vstupnej kontrole dodaných surovín
- – nie je uskutočňovaný monitoring počas uchovávania hotových pokrmov
- – okno v kuchyni nebolo opatrené sieťkou proti vnikaniu hmyzu
Jedáleň Ryba, SNP 49/30, Žiar nad Hronom
- – nepredložené doklady o školení pracovníkov, vstupnej kontrole dodaných surovín
- – nie je uskutočňovaný monitoring počas tepelnej úpravy a uchovávania hotových pokrmov
- – okno v kuchyni nebolo opatrené sieťkou proti vnikaniu hmyzu
Reštaurácia Slovenská koliba, Sklené Teplice 184
- – potraviny po dátume minimálnej trvanlivosti (1 kus parená knedľa)
- – nedodržanie podmienok skladovania mäsa (5 × 200 g hovädzia sviečkovica) a mäsových výrobkov (2 ks údené bravčové koleno) – uchovávané v mraziacom zariadení
- – nie je uskutočňovaný monitoring počas tepelnej úpravy a uchovávania hotových pokrmov
Reštaurácia Doma, SNP 50/59, Žiar nad Hronom
- – nedodržanie podmienok skladovania mäsa (cca 7 kg) – uchovávané v mraziacom zariadení
- – nepredložený zoznam dodávateľov, nepredložené doklady o školení pracovníkov
- – nie je uskutočňovaný monitoring počas tepelnej úpravy pokrmov, evidencia o čistení a dezinfekcii
Motorest Ladomer, Ladomerská Vieska 460
- – nedodržanie podmienok skladovania hotových pokrmov (v chladiacom zariadení jeden druh pokrmu, v mraziacom zariadení uchovávané pečené rebrá – 1 kg)
- – neoznačené rozpracované pokrmy dátumom a hodinou ich tepelnej úpravy (pečené bravčové mäso, pečené kuracie stehná) a tým nepreukázanie ich lehôt spotreby
Reštaurácia Valašský šenk, Šášovské Podhradie, časť píla 113, Žiar nad Hronom
- – potraviny po dátume spotreby (5 druhov mäsových výrobkov, prípravkov a mäsa, cca 7,5 kg), ktoré boli zároveň nesprávne skladované – v mraziacom zariadení – nedodržanie podmienok skladovania mäsového výrobku (bavorské údené koleno s hmotnosťou 2,343 kg, skladované v mraziacom zariadení)
- – nepreukázanie odbornej spôsobilosti u zamestnanca
- – nie je uskutočňovaný monitoring počas tepelnej úpravy pokrmov, ich uchovávaní
Reštaurácia Element, J. Kráľa 159/2, Žiar nad Hronom
- – nedodržanie podmienok skladovania mäsa (cca 29 kg), rýb a mäsových výrobkov (zmrazené v prevádzke a uchovávané v mraziacom zariadení)
- – niektoré potraviny (rôzne trhové druhy mäsa, kosti, rebrá, ryby) boli uchovávané v chladiacom zariadení bez označenia, nebolo možné zistiť ich pôvod a lehoty spotreby
- – potraviny po dátume spotreby (5 druhov) z toho 1 druh mäsového výrobku bol zároveň
- nesprávne skladovaný – v mraziacom zariadení – potraviny neoznačené v štátnom jazyku (lazagne, cestoviny)
- – nepredložený zoznam dodávateľov, nepredložené doklady o školení zamestnancov
- – nie je uskutočňovaný monitoring počas tepelnej úpravy pokrmov a uchovávania hotových pokrmov
- – nie sú dodržané podmienky skladovania hotových pokrmov
- – 7 druhov pokrmov, cca 8 kg bolo v rôznych nádobách skladovaných v mraziacom zariadení
Hotel Sitno, Vyhne 103
- – potraviny po dátume spotreby (4 druhy potravín)
- – niektoré potraviny (rôzne trhové druhy mäsa) boli uchovávané v mraziacom zariadení bez označenia, nebolo možné zistiť ich pôvod a lehoty spotreby – cca 19 kg,18 ks
- vákuovo zabalená bravčová panenka
- – v chladiacich zariadeniach boli spoločne skladované vzájomne nezlučiteľné druhy potravín (napr. výrobky studenej kuchyne, mliečne výrobky, varené cestoviny)
- – nedodržané podmienky skladovania – jahňa celé, dodané
- do prevádzky v chladenom stave, v prevádzke zmrazené, nebolo možné určiť lehotu spotreby
- – v prevádzke nie je vyčlenený osobitný priestor na uchovávanie narušených a skazených potravín, uchovávané sú spoločne s ostatnými potravinami
- – nepredložené doklady o školení pracovníkov
- – prevádzkovateľ nemá pre zariadenie spoločného stravovania vypracovaný prevádzkový poriadok, schválený orgánom verejného zdravotníctva – zistené opakovane
- – evidencia podľa HACCP systému je nedostatočná (nie je uskutočňovaný monitoring počas tepelnej úpravy pokrmov, ich uchovávania, evidencia o čistení a dezinfekcii)
- – nedodržanie podmienok skladovania tepelne upraveného mäsa – 8 porcií hovädzieho zadného uchovávaného v mraziacom zariadení
- – nedostatočné označenie pracovných plôch a ich následné využívanie na spracovanie surovín (pracovná plocha na čistú prípravu zeleniny neoznačená a nevyčlenená, v prípravovni múčnych pokrmov uskutočňované krájanie syrov a údenín)
- – prevádzková hygiena zariadenia nedodržaná (vzduchotechnické zariadenie v kuchyni silne znečistené, zažltnuté; v zariadeniach pre osobnú hygienu zamestnancov pavučiny; znečistené chladiace zariadenia, zaplesnuté; v kuchyni osobné veci zamestnancov – bunda, peňaženka, cigarety)
- – stojno-technologické zariadenie staré, s opotrebovanými povrchmi (polámaná vrchná časť chladničky, prekrytá znečisteným obrusom; regálové police v umyvárni kuchynského riadu drevené strčiacimi trieskami, pokryté PVC – pod PVC plesnivé; bočné strany pracovných stolov poškodené)
- – zariadenie pre osobnú hygienu nevhodne umiestnené, časť zamestnancov sa prezlieka v manipulačnej ploche (možnosť krížovej kontaminácie medzi pohybom zamestnancov,
- zdrojmi vonkajšej kontaminácie)
Reštaurácia Koliba, Bzenica 351
- – potraviny po dátume spotreby (1 druh polievky)
- – evidencia podľa HACCP systému je nedostatočná (nie je uskutočňovaný monitoring počas tepelnej úpravy pokrmov, ich uchovávania, evidencia o čistení a dezinfekcii)
- – súčasťou vypracovaného HACCP systému nie sú protokoly, do ktorých sa má zaznamenávať monitoring CCP
- – neoznačené rozpracované pokrmy dátumom a hodinou ich tepelnej úpravy (dusená ryža, varené zemiaky), resp. prípravy (krájaná zelenina) a tým nepreukázanie ich lehôt spotreby
- – nedodržanie podmienok skladovania hotového pokrmu (1 druh polievky skladovaný v chodbe na podlahe, pri teplote prostredia)
Motorest na Hôrke, Priemyselná 41, Hliník nad Hronom
- – 2 druhy pokrmov boli po lehote spotreby
- – v chladiacom zariadení boli spoločne skladované vzájomne nezlučiteľné druhy potravín (napr. hotové pokrmy, suroviny na prípravu pokrmov – rozmrazovalo sa mäso, mäsové
- výrobky)
- – nedodržanie podmienok skladovania 3 druhov hotových pokrmov (zemiakový šalát v kuchyni pri teplote prostredia, 2 druhy pokrmov v chladiacom zariadení)
- – neoznačené rozpracované pokrmy dátumom a hodinou ich tepelnej úpravy (varené zemiaky, pečené bravčové a baranie mäso) a tým nepreukázanie ich lehôt spotreby
- – evidencia podľa HACCP systému je nedostatočná, vedená sporadicky, resp. nie je vedená v prípade monitoringu počas tepelnej úpravy pokrmov, ich uchovávania
- – nie je vedená evidencia o vstupnej kontrole surovín, evidencia o čistení a dezinfekcii
- – pracovná plocha s drezom, určená na hrubú prípravu zeleniny a zemiakov nie je využívaná
- -prevádzková hygiena zariadenia nedodržaná (odsávacie zariadenie nad varnými telesami silne znečistené, s olejovými sedimentmi; znečistené chladiace zariadenia, celé prevádzkové vybavenie a podlaha pod ním; jednorazové obaly určené na balenie pokrmov pre zákazníkov skladované na podlahe, vedľa stojana so znečistenými topánkami)
- – niektoré strojnotechnologické zariadenie staré, s opotrebovanými povrchmi (dvierka na skrinke poškodené, mrvia sa drevotrieskové piliny; v kuchyni stará opotrebovaná a silne znečistená stolička)
- – podlaha v sklade a umyvárni s poškodeným povrchom
Motorest a Penzión Zlatý strom, Bartošova Lehôtka 90
- – potraviny po dátume spotreby (1 druh mäsového výrobku)
- – nepredložené doklady o školení pracovníkov
- – neoznačené rozpracované pokrmy dátumom a hodinou ich tepelnej úpravy (varené zemiaky, palacinky) a tým nepreukázanie ich lehôt spotreby
- – evidencia podľa HACCP systému je nedostatočná, vedená sporadicky
Hotel Centrál, Dolná 40, Kremnica
- – niektoré potraviny (rôzne trhové druhy mäsa –cca 10 kg) uchovávané v mraziacom zariadení bez označenia, nebolo možné zistiť ich pôvod a lehoty spotreby – potraviny po dátume spotreby (5 druhov) z toho 2 druhy mäsa boli zároveň nesprávne skladované – v mraziacom zariadení
- – pri vystavovaní nebalených cukrárskych výrobkov neboli na výveske alebo štítku vyznačené údaje o dátume spotreby týchto výrobkov
- – otvorené balenie mäsového výrobku (šunky) nebolo označená dátumom a hodinou otvorenia
- -rozpracované pokrmy (zemiakové placky, palacinky) neboli označené dátumom a hodinou ich tepelnej úpravy, nebolo možné určiť lehotu ich spotreby
- – jeden zamestnanec bez odbornej spôsobilosti
- – nepredložené doklady o školení pracovníkov
- – v prevádzke sú poddimenzované skladovacie priestory, skladovanie nápojov na chodbe
- a vo WC pre zamestnancov – mužov
Reštaurácia u Böhma, Strieborná 7, Banská Štiavnica
- – potraviny po dátume spotreby (2 druhy potravín)
- – v jedálnom lístku nie sú vyznačené alergény
- – neboli dodržané podmienky skladovania hotových pokrmov (dva druhy polievok)
- – v suchom sklade je navlhnutá stena, opadáva omietka
Reštaurácia, A. Kmeťa 8, Nová Baňa
- – potraviny po dátume spotreby (3 druhy potravín)
- – nie je uskutočňovaný monitoring počas uchovávania hotových pokrmov
- -prevádzková hygiena zariadenia nedodržaná (znečistená podlaha, obvodové steny, prevádzkové zariadenie)
- – pracovná plocha určená na hrubú prípravu zeleniny a zemiakov je nevyužívaná