Katarína Reiterová Rôzne

Kontrolóri sa pozreli na mäso v Žiari a okolí: V týchto zariadeniach našli nedostatky

Hygienici si koncom apríla a začiatkom mája posvietili na hygienu, označovanie a vysledovateľnosť mäsa. Nedostatky našli aj v prevádzkach v Žiari a okolí.

Ilustračný obrázok k článku Kontrolóri sa pozreli na mäso v Žiari a okolí: V týchto zariadeniach našli nedostatky
Zdroj: TASR

Regionálne úrady verejného zdravotníctva si na prelome mesiacov apríl a máj posvietili na hygienu, označovanie a vysledovateľnosť mäsa v stravovacích prevádzkach po celom Slovensku.

Kontrolóri si dovedna posvietili na 1040 prevádzok. Až v 28% z nich boli zistené nedostatky (296). Kontrolóri z RÚVZ udelili 227 blokových pokút v celkovej výške 10 655 eur. Okrem toho ešte uložili 183 opatrení. Medzi nimi likvidácia závadného mäsa, zákaz prípravy a podávania pokrmov z tepelne neopracovaného mäsa alebo okamžité stiahnutie potravín po dátume spotreby.

Zoznam prevádzok v Žiari a okolí so zistenými nedostatkami podľa ÚVZ SR:

Penzión Lenka – Liečebné termálne kúpele, a.s., Sklené Teplice 100

  • – nebola dodržaná osobná hygiena u dvoch zamestnancov
  • – vzorky pokrmov boli odobraté, nesprávne uchovávané
  • – niektoré v otvorených nádobách, nevedie sa evidencia o odobratých vzorkách pokrmov
  • – nedodržaná prevádzková hygiena v kuchyni – znečistený keramický obklad, bočné strany strojno-technologického zariadenia
  • – pracovná plocha na čistú prípravu zeleniny neoznačená a nevyčlenená
  • – v kuchyni nezabezpečené umývadlo na osobnú hygienu zamestnancov počas manipulácie potravinami
  • – nie je uskutočňovaný monitoring počas uchovávania hotových pokrmov
  • – dokumentácia HACCP neobsahuje všetky náležitosti vyplývajúce z platnej legislatívy

Závodná kuchyňa, Železničný rad 24, Nová Baňa

  • – Bravčové stehno hlbokozmrazené, 25 kg; Dodávateľ: SNIEŽIK, s.r.o., Cabajská 21/B, Nitra; krajina pôvodu: neuvedené
  • – potravina nebola označená v štátnom jazyku

Tulsi – Snack bar – Reštaurácia, Radničné námestie 13, Banská Štiavnica

  • – potraviny po dátume minimálnej trvanlivosti (sušené ovocie, cukrovinky, orechy, arómy)
  • – nedodržanie podmienok skladovania chleba (uchovávaný v mraziacom zariadení)
  • – nepredložené doklady o školení pracovníkov

Penzión na Trojici, Nám. sv. Trojice 17, Banská Štiavnica

  • – potraviny po dátume spotreby (pražská šunka)
  • – nedodržané podmienky skladovania mäsových výrobkov (párky uchovávané v mraziacom zariadení)
  • – nepreukázanie dátumov spotreby surovín (syr, šunka) a zmrzliny z dôvodu, že neboli označené dátumom a hodinou ich tepelnej úpravy, resp. otvorenia originálneho obalu
  • – nepredložené doklady o školení pracovníkov, deratizácii
  • – v jedálnych lístkoch neboli vyznačené alergény
  • – evidencia podľa HACCP systému nie je vedená
  • – neoznačené rozpracované pokrmy dátumom a hodinou ich tepelnej úpravy (dusená ryža,
  • varené cestoviny) a tým nepreukázanie ich lehôt spotreby
  • – zmrazovanie bravčového mäsa dodaného do prevádzky v chladenom stave (cca 1 kg)
  • – hrubá prípravovňa zeleniny a zemiakov nie je využívaná, čistenie je uskutočňované priamo v kuchyni
  • – nezabezpečenie tečúcej teplej vody v dreze na umývanie pohárov a v záchodoch pre zákazníkov
  • – nedodržanie požiadaviek na prevádzkovú hygienu (strop kuchyne plesnivý, s opadávajúcou maľovkou; odsávacie zariadenie nad varnými telesami silne znečistené, s olejovými sedimentmi

Reštaurácia a pizzéria Tatra, SNP 52, Žiar nad Hronom

  • – nepredložené doklady o školení pracovníkov, čistení a dezinfekcii, vstupnej kontrole dodaných surovín
  • – nie je uskutočňovaný monitoring počas uchovávania hotových pokrmov
  • – okno v kuchyni nebolo opatrené sieťkou proti vnikaniu hmyzu

Jedáleň Ryba, SNP 49/30, Žiar nad Hronom

  • – nepredložené doklady o školení pracovníkov, vstupnej kontrole dodaných surovín
  • – nie je uskutočňovaný monitoring počas tepelnej úpravy a uchovávania hotových pokrmov
  • – okno v kuchyni nebolo opatrené sieťkou proti vnikaniu hmyzu

Reštaurácia Slovenská koliba, Sklené Teplice 184

  • – potraviny po dátume minimálnej trvanlivosti (1 kus parená knedľa)
  • – nedodržanie podmienok skladovania mäsa (5 × 200 g hovädzia sviečkovica) a mäsových výrobkov (2 ks údené bravčové koleno) – uchovávané v mraziacom zariadení
  • – nie je uskutočňovaný monitoring počas tepelnej úpravy a uchovávania hotových pokrmov

Reštaurácia Doma, SNP 50/59, Žiar nad Hronom

  • – nedodržanie podmienok skladovania mäsa (cca 7 kg) – uchovávané v mraziacom zariadení
  • – nepredložený zoznam dodávateľov, nepredložené doklady o školení pracovníkov
  • – nie je uskutočňovaný monitoring počas tepelnej úpravy pokrmov, evidencia o čistení a dezinfekcii

Motorest Ladomer, Ladomerská Vieska 460

  • – nedodržanie podmienok skladovania hotových pokrmov (v chladiacom zariadení jeden druh pokrmu, v mraziacom zariadení uchovávané pečené rebrá – 1 kg)
  • – neoznačené rozpracované pokrmy dátumom a hodinou ich tepelnej úpravy (pečené bravčové mäso, pečené kuracie stehná) a tým nepreukázanie ich lehôt spotreby

Reštaurácia Valašský šenk, Šášovské Podhradie, časť píla 113, Žiar nad Hronom

  • – potraviny po dátume spotreby (5 druhov mäsových výrobkov, prípravkov a mäsa, cca 7,5 kg), ktoré boli zároveň nesprávne skladované – v mraziacom zariadení – nedodržanie podmienok skladovania mäsového výrobku (bavorské údené koleno s hmotnosťou 2,343 kg, skladované v mraziacom zariadení)
  • – nepreukázanie odbornej spôsobilosti u zamestnanca
  • – nie je uskutočňovaný monitoring počas tepelnej úpravy pokrmov, ich uchovávaní

Reštaurácia Element, J. Kráľa 159/2, Žiar nad Hronom

  • – nedodržanie podmienok skladovania mäsa (cca 29 kg), rýb a mäsových výrobkov (zmrazené v prevádzke a uchovávané v mraziacom zariadení)
  • – niektoré potraviny (rôzne trhové druhy mäsa, kosti, rebrá, ryby) boli uchovávané v chladiacom zariadení bez označenia, nebolo možné zistiť ich pôvod a lehoty spotreby
  • – potraviny po dátume spotreby (5 druhov) z toho 1 druh mäsového výrobku bol zároveň
  • nesprávne skladovaný – v mraziacom zariadení – potraviny neoznačené v štátnom jazyku (lazagne, cestoviny)
  • – nepredložený zoznam dodávateľov, nepredložené doklady o školení zamestnancov
  • – nie je uskutočňovaný monitoring počas tepelnej úpravy pokrmov a uchovávania hotových pokrmov
  • – nie sú dodržané podmienky skladovania hotových pokrmov
  • – 7 druhov pokrmov, cca 8 kg bolo v rôznych nádobách skladovaných v mraziacom zariadení

Hotel Sitno, Vyhne 103

  • – potraviny po dátume spotreby (4 druhy potravín)
  • – niektoré potraviny (rôzne trhové druhy mäsa) boli uchovávané v mraziacom zariadení bez označenia, nebolo možné zistiť ich pôvod a lehoty spotreby – cca 19 kg,18 ks
  • vákuovo zabalená bravčová panenka
  • – v chladiacich zariadeniach boli spoločne skladované vzájomne nezlučiteľné druhy potravín (napr. výrobky studenej kuchyne, mliečne výrobky, varené cestoviny)
  • – nedodržané podmienky skladovania – jahňa celé, dodané
  • do prevádzky v chladenom stave, v prevádzke zmrazené, nebolo možné určiť lehotu spotreby
  • – v prevádzke nie je vyčlenený osobitný priestor na uchovávanie narušených a skazených potravín, uchovávané sú spoločne s ostatnými potravinami
  • – nepredložené doklady o školení pracovníkov
  • – prevádzkovateľ nemá pre zariadenie spoločného stravovania vypracovaný prevádzkový poriadok, schválený orgánom verejného zdravotníctva – zistené opakovane
  • – evidencia podľa HACCP systému je nedostatočná (nie je uskutočňovaný monitoring počas tepelnej úpravy pokrmov, ich uchovávania, evidencia o čistení a dezinfekcii)
  • – nedodržanie podmienok skladovania tepelne upraveného mäsa – 8 porcií hovädzieho zadného uchovávaného v mraziacom zariadení
  • – nedostatočné označenie pracovných plôch a ich následné využívanie na spracovanie surovín (pracovná plocha na čistú prípravu zeleniny neoznačená a nevyčlenená, v prípravovni múčnych pokrmov uskutočňované krájanie syrov a údenín)
  • – prevádzková hygiena zariadenia nedodržaná (vzduchotechnické zariadenie v kuchyni silne znečistené, zažltnuté; v zariadeniach pre osobnú hygienu zamestnancov pavučiny; znečistené chladiace zariadenia, zaplesnuté; v kuchyni osobné veci zamestnancov – bunda, peňaženka, cigarety)
  • – stojno-technologické zariadenie staré, s opotrebovanými povrchmi (polámaná vrchná časť chladničky, prekrytá znečisteným obrusom; regálové police v umyvárni kuchynského riadu drevené strčiacimi trieskami, pokryté PVC – pod PVC plesnivé; bočné strany pracovných stolov poškodené)
  • – zariadenie pre osobnú hygienu nevhodne umiestnené, časť zamestnancov sa prezlieka v manipulačnej ploche (možnosť krížovej kontaminácie medzi pohybom zamestnancov,
  • zdrojmi vonkajšej kontaminácie)

Reštaurácia Koliba, Bzenica 351

  • – potraviny po dátume spotreby (1 druh polievky)
  • – evidencia podľa HACCP systému je nedostatočná (nie je uskutočňovaný monitoring počas tepelnej úpravy pokrmov, ich uchovávania, evidencia o čistení a dezinfekcii)
  • – súčasťou vypracovaného HACCP systému nie sú protokoly, do ktorých sa má zaznamenávať monitoring CCP
  • – neoznačené rozpracované pokrmy dátumom a hodinou ich tepelnej úpravy (dusená ryža, varené zemiaky), resp. prípravy (krájaná zelenina) a tým nepreukázanie ich lehôt spotreby
  • – nedodržanie podmienok skladovania hotového pokrmu (1 druh polievky skladovaný v chodbe na podlahe, pri teplote prostredia)

Motorest na Hôrke, Priemyselná 41, Hliník nad Hronom

  • – 2 druhy pokrmov boli po lehote spotreby
  • – v chladiacom zariadení boli spoločne skladované vzájomne nezlučiteľné druhy potravín (napr. hotové pokrmy, suroviny na prípravu pokrmov – rozmrazovalo sa mäso, mäsové
  • výrobky)
  • – nedodržanie podmienok skladovania 3 druhov hotových pokrmov (zemiakový šalát v kuchyni pri teplote prostredia, 2 druhy pokrmov v chladiacom zariadení)
  • – neoznačené rozpracované pokrmy dátumom a hodinou ich tepelnej úpravy (varené zemiaky, pečené bravčové a baranie mäso) a tým nepreukázanie ich lehôt spotreby
  • – evidencia podľa HACCP systému je nedostatočná, vedená sporadicky, resp. nie je vedená v prípade monitoringu počas tepelnej úpravy pokrmov, ich uchovávania
  • – nie je vedená evidencia o vstupnej kontrole surovín, evidencia o čistení a dezinfekcii
  • – pracovná plocha s drezom, určená na hrubú prípravu zeleniny a zemiakov nie je využívaná
  • -prevádzková hygiena zariadenia nedodržaná (odsávacie zariadenie nad varnými telesami silne znečistené, s olejovými sedimentmi; znečistené chladiace zariadenia, celé prevádzkové vybavenie a podlaha pod ním; jednorazové obaly určené na balenie pokrmov pre zákazníkov skladované na podlahe, vedľa stojana so znečistenými topánkami)
  • – niektoré strojnotechno­logické zariadenie staré, s opotrebovanými povrchmi (dvierka na skrinke poškodené, mrvia sa drevotrieskové piliny; v kuchyni stará opotrebovaná a silne znečistená stolička)
  • – podlaha v sklade a umyvárni s poškodeným povrchom

Motorest a Penzión Zlatý strom, Bartošova Lehôtka 90

  • – potraviny po dátume spotreby (1 druh mäsového výrobku)
  • – nepredložené doklady o školení pracovníkov
  • – neoznačené rozpracované pokrmy dátumom a hodinou ich tepelnej úpravy (varené zemiaky, palacinky) a tým nepreukázanie ich lehôt spotreby
  • – evidencia podľa HACCP systému je nedostatočná, vedená sporadicky

Hotel Centrál, Dolná 40, Kremnica

  • – niektoré potraviny (rôzne trhové druhy mäsa –cca 10 kg) uchovávané v mraziacom zariadení bez označenia, nebolo možné zistiť ich pôvod a lehoty spotreby – potraviny po dátume spotreby (5 druhov) z toho 2 druhy mäsa boli zároveň nesprávne skladované – v mraziacom zariadení
  • – pri vystavovaní nebalených cukrárskych výrobkov neboli na výveske alebo štítku vyznačené údaje o dátume spotreby týchto výrobkov
  • – otvorené balenie mäsového výrobku (šunky) nebolo označená dátumom a hodinou otvorenia
  • -rozpracované pokrmy (zemiakové placky, palacinky) neboli označené dátumom a hodinou ich tepelnej úpravy, nebolo možné určiť lehotu ich spotreby
  • – jeden zamestnanec bez odbornej spôsobilosti
  • – nepredložené doklady o školení pracovníkov
  • – v prevádzke sú poddimenzované skladovacie priestory, skladovanie nápojov na chodbe
  • a vo WC pre zamestnancov – mužov

Reštaurácia u Böhma, Strieborná 7, Banská Štiavnica

  • – potraviny po dátume spotreby (2 druhy potravín)
  • – v jedálnom lístku nie sú vyznačené alergény
  • – neboli dodržané podmienky skladovania hotových pokrmov (dva druhy polievok)
  • – v suchom sklade je navlhnutá stena, opadáva omietka

Reštaurácia, A. Kmeťa 8, Nová Baňa

  • – potraviny po dátume spotreby (3 druhy potravín)
  • – nie je uskutočňovaný monitoring počas uchovávania hotových pokrmov
  • -prevádzková hygiena zariadenia nedodržaná (znečistená podlaha, obvodové steny, prevádzkové zariadenie)
  • – pracovná plocha určená na hrubú prípravu zeleniny a zemiakov je nevyužívaná
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM