Aktualizované Barbara Dallosová Správy

Kauza žiarskeho nemocničného pavilónu uzavretá: Poslanci predaj schválili

Po dlhej a ostrej diskusii poslanci návrh predaja schátraného pavilónu schválili. Ten bude po novom majetkom nemocnice patriacej pod finančnú skupinu Penta.

Ilustračný obrázok k článku Kauza žiarskeho nemocničného pavilónu uzavretá: Poslanci predaj schválili
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Mimoriadne zasadnutie Zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) v Banskej Bystrici k odpredaju nedostavaných chátrajúcich nemocničných pavilónov v Žiari nad Hronom a Rimavskej Sobote malo v pondelok (3.10.) aj mimoriadne rýchly priebeh. Poslanci, ktorí pôvodné návrhy predkladali, ich z programu aj sami stiahli. O odpredaji pavilónov však krajský parlament rokoval ešte v tento deň, keďže bol v programe riadneho zasadnutia, ktoré sa začalo hneď po ukončení mimoriadneho. Večer ich odpredaj za 1,45 milióna eur schválil.

K tejto téme predseda BBSK Marian Kotleba po dva razy, v júli a v auguste, zvolal mimoriadne zastupiteľstvo. To však ani raz nebolo uznášaniaschopné. Ako konštatoval, to, čo dnes urobili obaja poslanci, bolo technicky jediné riešenie, zákon už ani nič iné neumožňoval. ,,Keby sme o tom aj hlasovali, také uznesenie by bolo neplatné." Sám očakáva, s akými návrhmi prídu teraz poslanci, a dúfa, že sa rozvinie konštruktívna diskusia.

Žiarsky nemocničný pavilón chátra už roky
Žiarsky nemocničný pavilón chátra už roky / Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Cena sa zvyšovala

Ako uviedol jeden z predkladateľov Ladislav Kukolík, opätovne predložia návrh na odpredaj pavilónov v Žiari nad Hronom a Rimavskej Sobote spoločnosti Svet zdravia, ktorá obe nemocnice prevádzkuje. Tentoraz však so zvýšenou cenou, ktorá vychádza z komunikácie medzi predsedom BBSK, Svetom zdravia, ako aj s predkladateľmi návrhu.

Krajskí poslanci pôvodne schválili predaj rozostavaného nemocničného pavilónu s pozemkom v areáli Všeobecnej nemocnice Rimavská Sobota spoločnosti Svet zdravia za zhruba 573 000 eur. Za rozostavanú polikliniku s pozemkom v areáli Všeobecnej nemocnice v Žiari nad Hronom tej istej spoločnosti za takmer 465 000 eur. Kotleba uznesenia nepodpísal pre nízku cenu. Poslanci to mali riešiť na mimoriadnych zastupiteľstvách.

Pavilóny predajú

Nový poslanecký návrh už počíta so sumou 725 000 eur za každý jeden pavilón, čiže celkovo s čiastkou 1,45 milióna eur. Je v ňom i nové uznesenie, aby sa 50 percent z kúpnej ceny za pavilóny reinvestovalo späť do nehnuteľného majetku v oboch nemocniciach, ktorých vlastníkom je BBSK. Podľa Kukolíka cieľom je nielen zhodnotiť majetok kraja, ale mať i lepšie podmienky v existujúcich priestoroch zdravotníckych zariadení.

Po dlhšej a ostrej diskusii v pondelok večer poslanci BBSK tento návrh napokon schválili. Svet zdravia tak získal rozostavané pavilóny v oboch mestách, do ktorých najneskôr do štyroch rokov, ako sa sám zaviazal, preinvestuje okolo 13 miliónov eur. Podľa schváleného uznesenia pavilóny musia minimálne 25 rokov slúžiť len pre účely poskytovania zdravotnej starostlivosti. Ak by to spoločnosť nedodržala, kúpna zmluva bude vypovedaná a hrozí jej finančná sankcia päť miliónov eur. Týmto podmienil podpis uznesenia aj predseda BBSK. Poslanci tiež rozhodli, že kraj do konca budúceho roka preinvestuje 50 percent z kúpnej ceny za pavilóny do existujúcich pracovísk nemocnice.

Svet zdravia rozhodnutie víta

Ako uviedol hovorca siete nemocníc Svet zdravia Tomáš Kráľ, spoločnosť toto rozhodnutie víta a verí, že ho svojim podpisom potvrdí aj predseda BBSK.

,,Svet zdravia potvrdzuje svoj zámer do dostavby oboch pavilónov preinvestovať 13 miliónov eur a v čo najkratšom čase sprístupniť nové časti nemocnice pacientom oboch regiónov. Keďže Svet zdravia od začiatku pristupuje k tomuto investičnému zámeru s najlepším úmyslom, dodatočne schválené podmienky zastupiteľstva by nemali brániť ku konečnej dohode," uviedol na margo udalostí Kráľ.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM