Jakub Forgács Správy

INFO o prírodných plochách v Banskobystrickom kraji: KDE sa dá okúpať a KDE nie?

Nevyhovujú vám umelé kúpaliská? Pozrite, ktorým vodným plochám v kraji dali hygienici zelenú.

Ilustračný obrázok k článku INFO o prírodných plochách v Banskobystrickom kraji: KDE sa dá okúpať a KDE nie?
Zdroj: Mesto Šurany

Na konci 33. týždňa malo povolenie na prevádzku 166 umelých kúpalísk a 564 bazénov. Vyhovujúca kvalita vody na kúpanie bola tiež na desiatich prírodných kúpaliskách a viacero vodných plôch s neorganizovanou rekreáciou v jednotlivých krajoch. V aktualizačnej správe o stave prírodných a umelých kúpalísk to uviedla hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

Kde NIE?

Deťom, alergikom a osobám s oslabeným imunitným systémom neodporúča ÚVZ kúpanie na Plážovom kúpalisku Jazero v Košiciach i vodnej nádrži Duchonka. „Voda nie je vhodná na kúpanie ani na prírodnej vodnej ploche Štrkovisko Čaňa a vodnej nádrži Brezová pod Bradlom,“ uviedla hovorkyňa.

Hygienickým požiadavkám na kvalitu vody na kúpanie nevyhoveli na základe posledných laboratórnych výsledkov vzorky vody odobrané na odbernom mieste vodná nádrž Tajch. Hygienici tam zaznamenali prekročené medzné hodnoty cyanobaktérie, ako aj zníženú priehľadnosť a zvýšenú hodnotu celkového fosforu. Prekročenú hodnotu ukazovateľa chlorofyla evidujú na Zelenej vode – Kurinec a ukazovateľov chlorofyla a cyanobaktérie v rekreačnej oblasti Gazarka Šaštín-Stráže.

Regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) pokračujú vo vykonávaní kontrolných odberov vzoriek vody na umelých a prírodných kúpaliskách, pokračujú tiež v monitorovaní kvality vody na kúpanie na prírodných vodných plochách s neorganizovanou rekreáciou.

O tom, kde v Banskobystrickom kraji je vyhovujúca kvalita vody, sa viac dočítate na nasledujúcej strane.

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM