Barbara Dallosová Správy

Iba trochu námahy a vaše oči zažijú potešenie: 5 miest, z ktorých je radosť kochať sa pohľadom na Žiar

Zima je už, zdá sa, na odchode a teplejšie jarné počasie láka ľudí do prírody. A Žiarčania si majú z čoho vyberať. Kochať sa z neďalekých kopcov môžete aj priamo naším mestom. Odkiaľ sú podľa našej redakcie výhľady najkrajšie?

Ilustračný obrázok k článku Iba trochu námahy a vaše oči zažijú potešenie: 5 miest, z ktorých je radosť kochať sa pohľadom na Žiar
Zdroj: Dnes24.sk

Ak chcete niečo spraviť pre svoje telo, po zime vždy dobre padne vybrať sa niekam do prírody. A pokiaľ by ste radi tento výlet spojili aj s pozorovaním nášho mesta a jeho okolia, ktoré je z niektorých neďalekých kopcov či kopčekov vskutku očarujúce, vybrali sme pre vás päť tipov.

Šibeničný vrch

Pohľad na Žiar ako na dlani zo Šibeničného vrchu pozná azda každý tunajší. Takýto výhľad sa zunuje len ťažko. Z takzvaného Šibáku sa pred vami rozprestrie celá Žiarska kotlina. Prechádzka na Šibeničný vrch je jednou z najdostupnejších v okolí a hravo ju zvládne aj ten, kto nie je zrovna náruživý turista. Miesto je medzi obyvateľmi synonymom jarných a letných výletov či prechádzok so psom.

Rozhľadňa na Krahuliach

Na vyhliadkovej veži sa pokocháte pohľadom nielen na Žiarsku kotlinu. Rozhľadňa na Krahuliach uspokojí aj náročnejších vyhliadkarov. 13,5 metrov dlhá vyhliadková vežu na Krahulskom štíte poskytuje krásny pohľad na aj mesto Kremnica a Kremnické vrchy Turčiansku kotlinu a za pekného počasia tiež Štiavnické vrchy. Drevená veža sa teší obľube i v zime, kedy je prístupná na bežkách po upravenej Trati zdravia.

Kamenica

Turistický chodník so šiestimi zastávkami vám poskytne niekoľko pastiev pre oči, asi tou najväčšou je ale výhľad, ktorý sa vám naskytne na samotnom vrchu Kamenice. Vrchol Kamenice poskytuje jedinečnú panoramatickú vyhliadku v Žiarskom regióne. Na severe je možno vidieť vysielač Suchá hora, Kremnicu, Nevoľné, kostol Jána Krstiteľa na strede Európy, dolinu Kremnického potoka, Jastrabskú skalu, Jastrabskú vrchovinu. Ako na dlani máte celú Žiarsku kotlinu, za ktorou sa vypína pohorie Vtáčnik. Z južnej strany sú to Štiavnické vrchy s pohľadom na hrad Šášov. Celá trasa je mierne náročná, zvládnuť by ste ju mali za približne tri hodiny.

Suť nad Šášovom

Výlet na Šášovský hrad patrí medzi obľúbené letné prechádzky Žiarčanov. Stačí sa ale zaprieť a vykráčať ešte o niečo vyššie a zážitok je zaručený. Vrch Suť je medzi miestnymi nazývaný aj ,,Žiarsky Kriváň". Tatranský štít vraj pripomína svojím tvarom. Výstup na Suť si síce vyžaduje trošku viac vytrvalosti než prechádzka na Šibák, odmenou je ale naozaj krásny výhľad. Hoci zo Sute pre hustý porast nevidieť celé mesto, pri pohľade nadol hneď rozpoznáte staré časti Žiaru, či panorámu nášho priemyselného par­ku.

Dolná Klapa

Pohľad na Žiar nad Hronom a niekoľko okolitých obcí z vtáčej perspektívy ponúka aj vrch Dolná Klapa. Na ten sa dostanete priamo z mesta od Lutilského potoka, kadiaľ sa po chodníčku pri Biskupskej studničke dostanete až za vytúžených výhľadom. Okrem pohľadu na ulice mesta zvrchu sa vám predostrú aj blízke dedinky.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM