Martin Károly Kultúra

Folkloristom radia aj to, ako by mal vyzerať miestny kroj

Druhý deň dnes v žiarskom Pohronskom osvetovom stredisku pokračujú metodické dni určené pre folkloristov. Sú určené pre vedúcich, ale aj členov folklórnych súborov a skupín a všetkých, ktorí sa o folklór v tomto regióne zaujímajú.

Prídu sa poradiť, či nejakú skladbu dať alebo nedať do svojho repertoáru, poradiť, ako robiť prieskum starších vecí, aby sa uchovali. Pýtali sa aj na podujatia, ktoré budeme v budúcnosti organizovať. Dávame im všetky základné informácie. Niektorí starší ľudia totiž nemajú internet a nemôžu si pozrieť našu stránku,“ uviedla Anica Kmeťková, ktorá metodické dni vedie.

Folkloristom tiež radí, ako by mal vyzerať tradičný miestny kroj. Niekedy sa podľa jej slov totiž stane, že sa pri šití nových krojov folkloristi neporadia a tak si dajú ušiť „paškvily“, ktoré s týmto regiónom nemajú nič spoločné.

My sme tu také rozhranie. Sme síce Tekov, voľakedy bol Tekov až po Kremnicu, ale máme tu niečo aj od Trenčína, Detvy, niečo od Levíc. Čiže je to také pomiešané,“ uviedla na margo miestneho ľudového odevu. „Navyše patríme do oblasti, kde bol veľký rozvoj baníctva a bolo tu veľa prišelcov, takže aj kroje a všetko sa pokombinovalo,“ dodala.

Jedným z typických znakov miestneho ženského kroja je podľa jej slov tzv. delinka, čo je vlastne šatka, sukne boli zase dlhšie. „Samozrejme, aj u nás bol iný kroj na bežné nosenie a iný kroj na sviatočné dni,“ dodala s tým, že miestne kroje nie sú až také bohaté na výzdobu.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM