Barbara Dallosová Rôzne

Drinkový guru z Kremnice: Robo (22) patrí medzi slovenskú špičku!

Patrí medzi najlepších z najlepších. S mladým profi baristom a barmanom o tom, či máva za barom trému, aj o tom, aký drink je hitom tohto leta...

Ilustračný obrázok k článku Drinkový guru z Kremnice: Robo (22) patrí medzi slovenskú špičku!
Zdroj: archív R. Palíka

Dnes vychytený barista a barman Robert Palík žije v Banskej Bystrici. Vyrastal ale v Kremnici, kde má aj celú svoju rodinu. A niečo ho spája aj so Žiarom. Jeho kariéra totiž štartovala práve na žiarskej hotelovke.

Robo už uznanie odborníkov získal neraz. Naposledy sme písali o tom, ako zabodoval s extravagantnou kávou: Z tejto špeciálnej kávy Kremničana Roba (21) padla sánka aj odborníkom: Prezradil nám RECEPT

Teraz sa môže pochváliť ďalším pekným umiestnením na prestížnej súťaži. Teraz ale barmanskej.

Máš na konte ďalší úspech, tentoraz barmanský…
Áno, súťaž, v ktorej som naposledy bol, sa volala Diageo World Class competition. Ide o celosvetovú barmanskú súťaž, ktorá má svoje lokálne finále v každej krajine. Na Slovensku sme mali tretí ročník, finále sa konalo v Trnave a spolu so mnou sa do doň dostalo 13 barmanov s celého Slovenska. Skončil som medzi piatimi najlepšími.

Si barman aj barista. K čomu máš bližšie?
Barmanstvo a baristika sú dve odlišné veci, ktoré sa ale dajú navzájom krásne prepájať. Moja momentálna kariéra je bližšie k barmanstvu, ale nepovedal by som, že ma niečo z toho baví viac než druhé.

Príprava drinku, obratné prehadzovanie fliaš… To všetko je šou. Hodnotí sa na súťaži aj to?
Pri príprave drinku na súťaži je to trochu iné ako za barom. Dôležitý je samozrejme samotný drink, suroviny, príprava, komplexnosť.. No na súťaži sa hodnotí vo veľkej miere prezentácia, vystupovanie samotného barmana, reč tela.

Takže niekedy úraduje aj tréma?
Trému na súťaži mávam, samozrejme, takú zdravú. Ale myslím, že práve práca za barom dokáže na súťaže pripraviť najlepšie.

Aký je tvoj obľúbený drink?
Mám rád všetky cocktaily, v rozumnej miere, samozrejme. Dobrý drink sa dá piť vždy, preto ma fascinuje ich vytváranie pre hostí. Môj celkom najobľúbenejší je ramos gin fizz, je to ginový cocktail, ktorý je ideálne vyvážený v pomere sladkosti a kyslosti.

Podliehajú aj cocktaily trendom? Aký je in práve teraz?
Určite. A trendy sa menia veľmi často. Momentálne, keďže je leto, sú obľúbené ľahšie, svieže drinky plné ľadu a chuti, ktorú si chceš dať ešte raz. Momentálne je veľmi populárny gin, či už ako klasika gin&tonic, alebo v najrôznejších kombináciách. Mne osobne tiež veľmi chutia a tiež ich preferujem. Ginových drinkov je dosť veľa, takže sa s tým dá vyhrať. Mám pocit, že ďalšie leto a rok bude tequilový, na čo sa veľmi teším.

Čítajte tiež: Kremničan Robo (20) sa stal tretím najlepším baristom na Slovensku: Pre kávičkárov má jedinú radu

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM