Barbara Dallosová Rôzne Správy

Cintoríny sa chystajú na dušičkový nával: Ako to bude v Žiari a Kremnici?

Tento týždeň sa všetci stretneme na cintorínoch, kde zapálime sviečky svojim zosnulým. Dušičkovému náporu sa prispôsobujú i správcovia cintorínov, ktorí posúvajú otváracie hodiny.

Ilustračný obrázok k článku Cintoríny sa chystajú na dušičkový nával: Ako to bude v Žiari a Kremnici?
Zdroj: TASR

Dušičkové dni, teda Sviatok všetkých svätých a Pamiatka zosnulých, tento rok vyšli na štvrtok a piatok. V utorok je však tento rok jednorazový sviatok pracovného pokoja a blížia sa tiež jesenné prázdniny. Mnoho rodín sa tak na hroby svojich blízkych vydáva už v týchto dňoch.

K pietnemu jesennému sviatku patrí aj atmosféra vysvietených cintorínov, ktorá je najpôsobivejšia práve vo večerných hodinách. Počas bežnej prevádzky ale väčšina cintorínov zatvára svoje brány už podvečer. Žiarsky aj kremnický cintorín sú štandardne otvorené od ôsmej rána do piatej podvečer. Počas dušičkového náporu ale podľa správcu cintorínov v Žiari i Kremnici Dušana Reitera otváracie hodiny pripôsobia.

,,Vo štvrtok (1.11.) a v piatok (2.11.) budú oba cintoríny osvetlené a otvorené do dvadsiatej hodiny večer. V oboch mestách budú tež v týchto dňoch posilnené kontajnery na odpad," vysvetľuje Reiter.

Zatiaľ čo v minulosti si návštevníci mohli zakúpiť kahance, sviečky či vence priamo v priestoroch cintorína, v posledných rokoch predajné miesto na cintorínoch otvorené nebolo. Ako ozrejmil Reiter, predaj priamo na mieste nebude na žiarskom a kremnickom cintoríne ani tento rok.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM