Rôzne Správy

Banské múzeum získalo skutočný klenot: Vzácny kúsok driemal zašitý v antikvariáte

Štiavnickému múzeu sa podarilo získať unikátny kúsok. Ten je jedným z dôvodov, prečo sa múzeum rozhodlo tento rok uchádzať o titul Múzeum roka.

Ilustračný obrázok k článku Banské múzeum získalo skutočný klenot: Vzácny kúsok driemal zašitý v antikvariáte
Zdroj: TASR

Slovenskému banskému múzeu (SBM) v Banskej Štiavnici sa podarilo získať unikátnu mapu, ktorá dokladuje vyspelosť baníctva v prvej tretine 18. storočia. Mapa, ktorú múzeum kúpilo v miestnom antikvariáte, je podľa riaditeľa múzea Jozefa Labudu klenotom. V budúcnosti ju bude v rámci expozície múzea môcť obdivovať aj verejnosť.

,,Získali sme veľmi dôležitú banskú mapu, tzv. Marsigliho mapu z 18. storočia. Kúpili sme ju v antikvariáte, kde bola dlhšiu dobu," priblížil riaditeľ múzea s tým, že stála 1800 eur.

Podľa Labudu ide o veľmi cenný originál publikovaný vo viacerých zborníkoch či samostatných publikáciách. ,,Je to grafika, medirytina, ktorá mapuje baníctvo v prvej tretine 18. storočia," dodal s tým, že sú na nej zobrazené profily jednotlivých významných šácht aj s baníkmi v lokalite dnešných Štiavnických Baní a Hornej Rovni.

Mapu chcú v budúcnosti ukázať aj verejnosti. Mala by byť súčasťou expozície Baníctvo na Slovensku, v akej forme a kedy však podľa riaditeľa ešte zvážia. „Dnes sa tieto originály veľmi neprezentujú. Vyžadujú si určité klimatické podmienky a zatemnenie, takže všetky formy trvalej prezentácie ešte zvážime,“ podotkol.

Získanie unikátnej mapy bolo jedným z dôvodov, prečo sa múzeum rozhodlo tento rok uchádzať o titul Múzeum roka. Rovnomennú súťaž vyhlasuje ministerstvo kultúry, získaním titulu sa už banskoštiavnické múzeum raz mohlo pochváliť. Stalo sa Múzeom roka 2011. ,,Keď sme minulý rok bilancovali, tak sme dospeli k záveru, že by sme sa mohli prihlásiť do súťaže," podotkol riaditeľ s tým, že ďalšou pohnútkou, pre ktorú sa múzejníci rozhodli prihlásiť, je výstava Ako sa mapovalo v baníctve a publikácia Glanzenberg v Banskej Štiavnici – archeologický výskum zaniknutej lokality.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM