Barbara Dallosová Rôzne Správy

Autentické ZABERY, voda bola všade: Pamätáte si pohromu v žiarskom závode?

Letný júlový deň sa v žiarskom priemyslenom parku premenil na čistý chaos a šialenstvo. Od záplav uplynie osem rokov, pozrite si ich na autentických záberoch.

Ilustračný obrázok k článku Autentické ZABERY, voda bola všade: Pamätáte si pohromu v žiarskom závode?
39
Galéria

Kto mal nohy a ruky, pomáhal. Júlový deň v roku 2011 sa zapísal do moderných dejín Žiaru nad Hronom. Dážď ukázal svoju silu a voda zaplavila časť priemysleného par­ku.

Hladina vítala pracovníkov už pred hlavnou vrátnicou, z vody vykúkala autobusová zástavka i autá na parkovisku. V jednej zo zasiahnutých firiem dokonca na niekoľko hodín odstavili výrobu a vyháňať vodu z priestorov pomáhal každý, kto bol nablízku. Pozrite si autentické zábery spred ôsmich rokov v priloženej fotogalérii.

Závod už pod vodou bol

Ako po povodniach v 2011 vytiahol z archívov nadšenec pre žiarsku históriu, dnes už zosnulý pán Richard Kafka, závod zaplavilo aj v roku 1963. Pohroma mala prísť nenápadne, po pätnásťminútovom daždi nad bývalými Hornými Opatovcami. Zaujímavé bolo, že v samotnom závode takmer nepršalo.

,,Prvé začali plávať autá, no v tom čase ich bolo na parkovisku málo. Najväčšie škody nastali vytopením telefonickej ústredne, ktorá v tom predstavovala zložité a náročné zariadenie, bolo to ešte na báze relátok. Ďalej bol vytopený archív, sklad Civilnej obrany, teda suterénne miestnosti administratívnej budovy. Voda ďalej postupovala a vytopila prevádzku Opravy a údržba," opísal vtedy pre Žiar24 pán Kafka.

Cesta bola zaplavená a odchod a príchod do práce zamestnanci riešili svojsky – k betónovému plotu boli z oboch strán pristavené rebríky a zamestnanci sa cez ne šplhali.

Ako dodal pán Kafka, likvidácia škôd po povodni v šesťdesiatych rokoch trvala ešte dlhé mesiace a najväčšie problémy boli s telefónnou ústredňou. Veľa vecí si tak v závode muselo jednoducho odkráčať a vybaviť osobne.

Žiarske záplavy v uplynulých rokoch

Voda v Žiari a okolí pustošila viackrát. V to isté leto ako potrápila závod (2011) si to zlízla aj mestská časť Šášovské Podhradie. Voda pokryla celú cestu a z nej prenikala aj do dvorov a záhrad. Šášovčanov čakala niekoľkohodinová šichta v gumákoch so snahou pomôcť ochrániť svoje vlastné bývanie a majetok.

Rok predtým, v lete 2010, udrela voda na niekoľkých miestach v okrese. Potrápila okolité obce, v Žiari nad Hronom odplavilo v časti Pod Kortínou niekoľko chatrčí, zaplavilo Partizánsku a Jesenského ulicu.

Žiarsky závod pod vodou: Archívne zábery zo záplav
39
Galéria
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM