Marek Šebeňa Rôzne

Ako prvé mesto bude mať kompletne zrekonštruovanú sieť škôl

Po rekonštrukcii žiarskej Základnej školy na Ulici M.R.Štefánika, ktorá by sa mala ukončiť v novembri, bude mať mesto kompletne obnovené všetky objekty základných škôl.

Tie sú na jeho území tri, pričom zvyšné dve školy sa renovovali v minulom roku.
Ako pre TASR ďalej uviedol hovorca Žiaru nad Hronom Martin Baláž, po spomínanom projekte sa chcú ešte v tomto roku pustiť do ďalšieho, ktorým je rekonštrukcia všetkých ôsmich materských škôl v Žiari. „Tak sa vlastne staneme prvým mestom na Slovensku, ktoré bude mať kompletne zrekonštruovanú celú školskú sieť, ktorú spravuje mesto ako také,“ zdôraznil Baláž.
Oprava poslednej školy, na ktorú dostali dotáciu z európskych štrukturálnych fondov, stála podľa hovorcu asi 1,6 milióna eur (48.201.600 Sk). „Tie dve predtým sme rekonštruovali z vlastných zdrojov, bolo to zhruba 40 miliónov Sk (1.327.756 eur).“
Dotácia z eurofondov na chystaný projekt rekonštrukcie materských škôl sa vyšplhala na približne 1,7 milióna eur (51.214.200 Sk).
Škola M.R.Štefánika dostala novú fasádu, vymenili sa tu okná i dvere za plastové, „čím sa z mestského rozpočtu ušetrí značné množstvo nákladov na energiu,“ konštatoval hovorca. V miestach, kde sa nachádzajú technické učebne, sa taktiež vytvorilo nové podlažie s ďalšou multimediálnou učebňou. „Zrekonštruovala sa aj telocvičňa a objekt školskej jedálne.“ Oprava škôl v minulom roku si podľa Baláža vyžiadala navyše aj úpravu striech.
S obnovou materských škôl by sa malo podľa neho začať v najbližšom období, všetko však záleží od počasia. „Ale v priebehu budúceho roka by mali byť tieto objekty zrekonštruované.“

zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM