Marcel Mojžiš Rôzne

Vyšetrovanie požiaru Krásnej Hôrky: Za ohnivú skazu nikoho nepotrestajú!

Za ničivý požiar Krásnej Hôrky zrejme nedostane napokon trest nikto. Keďže požiar vzácnej pamiatky podľa vyšetrovania spôsobili dve malé deti (11 a 12), vzhľadom na ich vek nebudú vinníci trestne stíhaní. To isté sa týka aj ich rodičov.

Ilustračný obrázok k článku Vyšetrovanie požiaru Krásnej Hôrky: Za ohnivú skazu nikoho nepotrestajú!

Sobota, 10. marec 2012, pol druhej popoludní. Policajná hliadka z Rožňavy počas výkonu služby práve spozorovala požiar trávnatého porastu hradného kopca v Krásnohorskom Podhradí, na ktorom sa nachádza vzácna pamiatka. Plamene sa šíria a naberajú na sile. O chvíľu sa už celé Slovensko prizerá, ako ničia hrad Krásna Hôrka.

Cigaretka a potom to prišlo

Rozsiahly požiar napokon zdevastoval všetky strechy vrátane interiéru horného gotického hradu. Väčšinu zbierok sa, našťastie, podarilo zachrániť. Napriek tomu však vznikli obrovské škody. Polícia šetrením zistila, že za ohnivým peklom stoja podľa nej dvaja miestni chlapci vo veku 11 a 12 rokov. Tí sa pod hradným vrchom pokúšali zapáliť cigaretu a neopatrným zaobchádzaním so zápalkami došlo až k zničujúcej skaze.

Po takmer roku od katastrofy sa vie, že údajní vinníci aj napriek tomu, že sú známi, nebudú pravdepodobne potrestaní. Bráni v tom podľa denníka Új Szó, ktorý tieto informácie priniesol, totiž ich vek. Úrady tak vyšetrovanie síce ukončili, ale k ďalšiemu konaniu nedošlo. Trestnoprávnej zodpovednosti sa podľa denníka vyhnú aj rodičia, podľa polície nespáchali trestný čin. A špekulácie o tom, že za požiar je zodpovedné v plnom rozsahu Slovenské národné múzeum, sa ako sa ukázalo, zakladajú na nezmysloch.

Krásna Hôrka v súčasnosti

Krásna Hôrka sa v súčasnosti po horore, ktorým si prešla, pomaly preberá k životu. Na jeseň sa na hrad vrátili robotníci a práve v týchto dňoch sa pamiatke podarilo dať novú strechu. „Objekty hradu už sú pod dočasným havarijným zastrešením,“ povedal Artur Šturmankin, hovorca Slovenského národného múzea (SNM), v správe ktorého hrad je. Urobené už sú drevené konštrukcie striech, pracovné plošiny aj lešenia. Tým sa podľa múzea vytvorili pracovné podmienky pre pamiatkové výskumy a nadväzujúcu sanáciu korún murív poškodených pri vlaňajšom požiari.

Global 24/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM