Peter Simon Rôzne Správy

Vyčistili skvost Gemera: V Serényiho cisterne sa vyzbieralo 5 vriec odpadu, FOTO!

V októbri sa konalo veľké čistenie po turistickej sezóne v regiónoch cestovného ruchu na území Banskobystrického a z časti aj Košického kraja. Zapojili sa oblastné organizácie cestovného ruchu s podporou Rozvojovej agentúry BBSK, školy aj dobrovoľníci. Upratovalo sa aj na Gemeri.

Ilustračný obrázok k článku Vyčistili skvost Gemera: V Serényiho cisterne sa vyzbieralo 5 vriec odpadu, FOTO!
6
Galéria
Zdroj: OOCR GEMER

„Čistím, čistíš, dýchame“, sa stalo hlavným mottom projektu s názvom „Gruntovačka“, ktorého sa zúčastnili všetky oblastné organizácie patriace pod Banskobystrický kraj. Je to prvý ročník novozaloženej tradície, pri ktorom sa kladie dôraz na čistotu v spojitosti s cestovným ruchom.

Ako náš web informovala Daniela Domiková, koordinátorka rozvoja cestovného ruchu z Oblastnej organizácie cestovného ruchu Gemer, táto akcia sa bude konať každoročne na jar pred turistickou sezónou a na jeseň po turistickej sezóne.

„V regióne Gemer sa upratovanie konalo 17. októbra v Serényiho cisterne na Plešiveckej planine a 18. októbra na ekotrase Gemerská zelená cesta v Revúcej. Do čistenia sa zapojili aj žiaci a pani učiteľka zo Strednej odbornej školy v Revúcej. V Serényiho cisterne sa vyzbieralo 5 vriec odpadu. Je to unikátna, technická pamiatka z čias Rakúsko-Uhorska, ktorú dal postaviť vtedajší minister hospodárstva gróf. Serényi. Slúžila na napájanie dobytka pasúceho sa na planine. Na Gemerskej zelenej ceste sa vyzbieralo až 50 vriec odpadu,“ doplnila pre Rožňavu24 Domiková.

„Málokoho tu stretávam. Je to pekné miesto, škoda, že si ho nevážime. Som rád, že sa toho niekto ujal a vyčistil ho,“ povedal okoloidúci cyklista.

OOCR Gemer vznikla v roku 2018. Jej poslaním je rozvoj trvalo-udržateľného cestovného ruchu v regióne, prostredníctvom spájania verejného, súkromného a tretieho sektora. Jej úlohou je vytvoriť konkurencieschopnú destináciu v úzkej spolupráci s lokálnymi aktérmi a s podporou Banskobystrického samosprávneho kra­ja.

Obrazom: V Serényiho cisterne sa vyzbieralo 5 vriec odpadu
6
Galéria
Zdroj: OOCR GEMER
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM