Správy

Ulice Revúcej budú BEZPEČNEJŠIE: Mesto získalo státisíce na občianske HLIADKY

Úlohou občianskych hliadok bude v spolupráci s mestskou políciou dohliadať na verejný poriadok či zvyšovanie kvality životného prostredia, ale tiež budovanie dobrých komunitných vzťahov.

Ilustračný obrázok k článku Ulice Revúcej budú BEZPEČNEJŠIE: Mesto získalo státisíce na občianske HLIADKY
Zdroj: Mesto Zvolen

Mesto Revúca získalo z Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity vyše 330-tisíc eur na zriadenie miestnej občianskej a preventívnej služby (MOPS). Takzvané občianske hliadky budú mať osem členov a podieľať sa budú na udržiavaní verejného poriadku. Pre TASR to uviedol primátor Revúcej Július Buchta.

Kde budú pôsobiť?

Úlohou občianskych hliadok bude v spolupráci s mestskou políciou dohliadať na verejný poriadok či zvyšovanie kvality životného prostredia, ale tiež budovanie dobrých komunitných vzťahov. Pôsobiť budú najmä v lokalitách Strmá a SNP.

Primátor Revúcej získanie dotácie na zriadenie MOPS víta. Ako uviedol, v Revúcej v minulosti podobné občianske hliadky fungovali, financované však boli z úradu práce a rozpočtu mesta a nie z európskych zdrojov. „Nikdy sme nevedeli do tohto projektu vstúpiť. Začal sa ešte v minulosti a bola taká podmienka, že kto nezačal hneď na začiatku, už sa nemohol zapojiť,“ vysvetlil Buchta.

Kurzy aj školenia

Samospráva v rámci projektu MOPS zabezpečí aj vzdelávanie členov občianskych hliadok, a to napríklad v oblasti separovania odpadov, prevencie kriminality či bezpečnosti cestnej premávky. Účastníci projektu absolvujú aj kurz prvej pomoci či školenia zamerané na riešenie konfliktov a osobnostný rozvoj.

„Tento projekt je v trvaní 30 mesiacov. V najbližšej dobe začneme začneme realizovať výberové konania, kde tí ôsmi najlepší od 1. januára začnú v meste fungovať,“ dodal primátor.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: Polícia Slovenskej republiky
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM