Eva Viestová Od Vás

Štyri Revúčanky v Španielsku zažili neuveriteľné veci

Slávka, Ľubka, Natália a Michaela - to sú študentky Prvého slovenského literárneho gymnázia, ktorým sa v rámci projektu Comenius stalo na tri mesiace novým domovom Španielsko.

Už keď sme prekročili maďarsko-slovenské hranice, vedeli sme, že sme doma. Pre nás to v tom momente znamenalo rozbité cesty, ticho, všade tma a v duchu tiché spomienky na Španielsko. Asi takéto boli naše prvé myšlienky po príchode domov.

My, Slavomíra Zatrochová, Ľubica Andaházyová, Natália Sedláková, Michaela Sedláková, študentky Prvého slovenského literárneho gymnázia v Revúcej, sme sa vrátili po trojmesačnom výmennom pobyte Comenius zo Španielska naspäť, domov na Slovensko. Je zvláštne písať o tom všetkom, čo sme zažili, lebo toho bolo neuveriteľne veľa, niektoré z nás prvýkrát leteli lietadlom a niektoré boli zase prvýkrát na takú dlhú dobu bez rodičov a priateľov.

Bez ohľadu na všetko, toto boli naše najkrajšie študentské mesiace v živote plné zážitkov, prekvapení a samozrejme skúseností. Žiť v cudzom svete, študovať tam, mať novú rodinu, ktorá sa o vás stará a vy sa jej zverujete, novú školu a priateľov – jednoducho, ako keby ste mali na istý čas nový život.

Ako každému na takomto pobyte, aj nám sa ťažko začínalo. Chýbala nám rodina, priatelia, naše slovenské jedlo, ale aj človek, s ktorým sa môžete kedykoľvek porozprávať a viete, že vám rozumie. Tu to bolo iné. Ani v škole to nebola hračka, museli sme si zvykať na nový prístup, učiteľov, iné zvyky a samozrejme ich tempo a štýl vyučovania. Navštevovali sme hodiny anglického jazyka, matematiku, informatiku a telesnú výchovu. Všetko sme však prekonávali spolu a po čase sme si aj my uvedomili, ako nám je len dobre a aké skvelé je dostať takúto príležitosť.

Bolo to iné ako u nás v Revúcej, museli sme sa naučiť cestovať metrom, vlakmi, autobusmi, pretože Getafe je veľké mesto. Mnohokrát sme navštívili Madrid, keďže od Getafe to bolo vlakom len dvadsať minút. V ňom sme mali možnosť vidieť nádherné kultúrne pamiatky, svetoznáme múzeá ako Reina Sofia, či Prado múzeum.

Tiež každá z nás navštívila mnohé krásne miesta so svojou rodinou vo voľnom čase a taktiež sme si užili slnečný víkend pri mori. Boli to tri mesiace, ktoré nám dali neuveriteľne veľa. Všetky tie zážitky, miesta, ktoré sme navštívili, ľudia, ktorí nám už navždy ostanú v srdciach, spomienky, ktoré nám vždy budú pripomínať , akú možnosť sme dostali.

Tento projekt nám dal veľkú možnosť a šancu spoznať kus sveta, nových ľudí, kultúru, krajinu, ale nič z tohto by sme nezažili, keby nebolo vedenia našej školy, ktorej by sme chceli týmto poďakovať a hlavne Zuzane Kovaľovej. Jej patrí tá najväčšia vďaka od nás všetkých, ktorí sme prostredníctvom projektu Comenius navštívili všetky tie krásne miesta. Patrí jej vďaka za všetky prebdené noci strávené vybavovaním papierov, dokladov, strach pri každej jednej ceste, na ktorej sme sa ocitli, zodpovednosť, ktorú za nás niesla sama po celý ten čas a hlavne jej neuveriteľná ochota a snaha niečo pre nás urobiť a venovať sa nám. Pani profesorka, patrí vám veľké „ďakujeme“.

info a foto : PSLG Revúca

PSLG Spanielsko
3
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM