Správy

Revúcku nemocnicu zaradili do 1. úrovne: Hrozí rušenie oddelení?

Vedenie revúckej nemocnice vníma podmienky zaradenia do prvej úrovne nemocničnej siete pozitívne v prípade, že budú schválené všetky doplnkové programy.

Ilustračný obrázok k článku Revúcku nemocnicu zaradili do 1. úrovne: Hrozí rušenie oddelení?
Zdroj: TASR

Zaradenie nemocnice v Revúcej do prvej úrovne v rámci podmienenej kategorizácie nemocničnej siete nemusí znamenať rušenie žiadnych oddelení, ak bude môcť nemocnica vykonávať všetky Ministerstvom zdravotníctva SR navrhnuté doplnkové programy. Pre TASR to uviedla riaditeľka Nemocnice s poliklinikou v Revúcej Janette Hrbálová po utorňajšom rokovaní s predstaviteľmi mesta a Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK).

Hrozí rušenie oddelení?

Vedenie revúckej nemocnice vníma podmienky zaradenia do prvej úrovne nemocničnej siete pozitívne v prípade, že budú schválené všetky doplnkové programy, ktoré nemocnici navrhol rezort zdravotníctva v informačnom lis­te.

„Sú tam všetky doplnkové programy, ktoré aj teraz vykonávame. Jediné, čo nám z toho vypadlo, je gynekológia, o tú budeme ešte žiadať. Navyše máme ponuku urgentného príjmu, o ktorý roky bojujeme. Ak budeme mať toto garantované, zdravotná starostlivosť bude zabezpečená a nebude zrušené žiadne oddelenie,“ uviedla pre TASR Hrbálová.

Nemocnica v Revúcej v súčasnosti disponuje všetkými základnými oddeleniami, ako sú interné, chirurgické, pôrodnícko-gynekologické, pediatrické či neonatologické oddelenie. Zriadené má i oddelenie anesteziológie a intenzívnej medicíny, celkovo zamestnáva približne 260 ľudí.

Reakcia samosprávy

Garanciu navrhovaných doplnkových programov pre revúcku nemocnicu považuje za dôležitú aj miestna samospráva. „Čo sa však môže stať, že ministerstvo zdravotníctva tieto doplnkové služby neschváli, a vtedy už revúcka nemocnica bude mať existenčný problém,“ skonštatoval pre TASR primátor mesta Július Buchta. Ako dodal, zachovanie nemocničných oddelení v Revúcej je dôležité najmä pre vzdialenosť nemocníc druhej úrovne v Rimavskej Sobote a Rožňave, do ktorých by mali obyvatelia okresu dochádzať.

„Pre obyvateľov Gemera je dôležité a podstatné, aby ministerstvo garantovalo dostupnosť doplnkových programov v nemocnici Revúca, uvoľnilo prostriedky z plánu obnovy na vybudovanie urgentu a rekonštrukciu ďalších oddelení v nemocnici a okamžite spustilo komplexnú reformu ambulantného sektora tak, aby ambulancie v regiónoch pribúdali a nezanikali,“ skonštatoval na sociálnej sieti predseda BBSK Ondrej Lunter.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM