Revúčania na haluškovom šampionáte: Bavil sa aj Latinák
Belasá obloha, slniečko a rezká muzika. Aj to prilákalo až 4 000 ľudí na Majstrovstvá sveta vo varení a jedení bryndzových halušiek. Národná pochúťka sa vo veľkom vyrábala v amfiteátri nad Bôrami v Terchovej. O dobrú náladu sa postaral herec Lukáš La
[blockquote]Majstrovstiev sveta vo varení a jedení bryndzových halušiek sa zúčastnilo vyše 30 štvorčlenných družstiev. Okrem družstiev zo Slovenska mali zastúpenie aj družstvá z Maďarska a Chorvátska. Z 2 kg zemiakov musel kuchár pripraviť 3,5 kg chutných bryndzových halušiek. Ostatní členovia družstva udržiavali poriadok, prikladali do ohňa a pripravovali škvarky. Potom museli všetci členovia družstva uvarené halušky zjesť, za čo najkratší čas.[/blockquote] Rozhodcovia – fajnšmekri okrem rýchlosti prípravy a chuti halušiek bodovali čistotu pracovného priestoru, prípadné poranenie pri strúhaní zemiakov, či dodržiavanie váhy hotových halušiek.
[color=#3333ff]Na týchto majstrovstvách sveta vo varení a jedení bryndzových halušiek malo zastúpenie aj naše mesto Revúca. Po druhýkrát našli odvahu študenti z nášho mesta a to v zložení: kuchár- Matúš Hudák, jedáci- Erik Csatári, Milan Herich a Richard Dacho. Po minuloročnom 19. mieste sa naše družstvo tentokrát umiestnilo na 12. mieste. [/color]
Popri varení halušiek sa konali aj doplňujúce súťaže: pitie jedného litra žinčice na čas, jedenie jedného kilogramu halušiek na čas, jedenie jeden meter dlhej syrovej nite na čas. //V jedení jedného metra dlhej syrovej nite sa sa zúčastnil člen nášho družstva Erik Csatári a obsadil zo všetkých súťažiacich pekné 4. miesto. // A čo popriať týmto odvážnym mladým chlapcom? Snáď len to, aby sa im v nasledujúcom ročníku podarilo dostať do prvej desiatky. Aj toto môže byť príklad mladých ľudí, ktorí sa vedia kultúrne vyžiť a zabaviť na tradičných kultúrnych podujatiach.
info a foto : Pavol Senko