Peter Simon Rôzne Správy

Pripomenú si výročie úmrtia grófky: Pre návštevníkov sa sprístupní aj hrobka na hrade

Slovenské národné múzeum - Múzeum v Betliari pri príležitosti nadchádzajúceho Sviatku všetkých svätých a Pamiatky zosnulých sprístupní hrobku hradu Krásna Hôrka. Spomínať sa bude už onedlho aj v Mauzóleu.

Ilustračný obrázok k článku Pripomenú si výročie úmrtia grófky: Pre návštevníkov sa sprístupní aj hrobka na hrade
Zdroj: TASR

V piatok, 26. októbra 2018 sa od 17:00 hod. v Mauzóleu bude konať tradičná zádušná omša k 116. výročiu úmrtia veľkodušnej patrónky chudobných, sirôt a biednych, grófky Františky Andrássyovej.

Mauzóleum je vysunutou expozíciou múzea v Betliari. Patrí medzi najhodnotnejšie pamiatky secesného umenia na Slovensku. Postavili ho ako rodinnú kryptu v r. 1903 – 1904 pre Dionýza Andrássyho a jeho manželku Františku. Návrh vyhotovil Richard Berndl a Ing. arch. Konštantín Frick. Sochárska výzdoba je dielom Maxa Fricka a Eduarda Schmuckera.

Okrem toho sa na hrade Krásna Hôrka pre verejnosť sprístupní aj hrobka. Záujemcovia tam môžu prísť 4. novembra 2018 v čase od 13:00 hod. do 15:00 hod.

„Napriek tomu, že hrad Krásna Hôrka je v rekonštrukcii, raz ročne, v dušičkovom období sprístupníme rodovú kryptu, aby si návštevníci mohli uctiť pamiatku Andrássyovcov zapálením kahanca,“ uviedla kultúrno-propagačná manažérka Slovenského národného múzea (SNM) – Múzea Betliar Judita Krajčiová.

Už Juraj III. Andrássy (1797–1872) vo svojom testamente z roku 1867 vyslovil želanie, aby sa hrad v budúcnosti stal pohrebiskom pre všetky vetvy rodu Andrássy.

V krypte je pochovaných 17 členov rodu. „Posledný grófsky pohreb sa tu konal 20. augusta 2017, keď boli na večný odpočinok uložené telesné pozostatky grófky Elizabeth Olgyay Andrássyovej z Csíkszentkirálya a Krásnej Hôrky, ktorá zomrela 24. januára 2017 v Springfielde (Oregon, USA) vo veku požehnaných 92 rokov. Počas pohrebu zvonili všetky tri zvony hradu Krásna Hôrka, teda aj malý grófsky, ktorý naposledy vyprevádzal na poslednej ceste Ilonu Andrássy v roku 1991. Jej posledným želaním bolo, aby bola pochovaná v rodovej krypte vedľa svojich starých rodičov Gejzu Andrássyho a Eleonóry Andrássyovej,“ dodala Krajčiová.

Hrobku v dušičkovom období každý rok navštívi približne 50 ľudí.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM