Správy

Pri Revúcej sčítali vodné vtáctvo. Na vodnej nádrži Miková prišlo prekvapenie

Počas tohtoročného monitoringu zaznamenali viacero bežných druhov vodných vtákov a vtákov viazaných na vodné biotopy.

Ilustračný obrázok k článku Pri Revúcej sčítali vodné vtáctvo. Na vodnej nádrži Miková prišlo prekvapenie
Zdroj: TASR

Cenné poznatky o výskyte zimujúcich a migrujúcich vtákov získali odborníci pri tohtoročnom zimnom sčítaní vodného vtáctva, ktoré sa uskutočnilo na rieke Muránka a priľahlých vodných plochách v okrese Revúca v polovici januára. Informovala o tom Jana Šmídtová zo Správy národného parku Muránska planina, podľa ktorej bol tok Muránky jednou z 20 lokalít SR, kde sa takéto sčítanie konalo.

„Počas tohtoročného monitoringu sme zaznamenali viacero bežných druhov vodných vtákov a vtákov viazaných na vodné biotopy – volavku popolavú (14 jedincov), kačicu divú (185 jedincov) či vodnára obyčajného (15 jedincov),“ konkretizovala Šmídtová.

Dodala, že na vodnej nádrži Miková pri Revúckej Lehote ich prekvapil výskyt dvoch jedincov chriašteľa vodného. „Nenápadný chriašteľ patrí k čiastočne sťahovavým druhom a iba v čase miernych zím môže u nás prezimovať. Na Mikovej sa síce počas jari a leta vyskytuje, no s príchodom jesene lokalitu zvyčajne opúšťa,“ ozrejmila Šmídtová s tým, že jeho zimovanie tu dosiaľ zaznamenané nebolo.

Počas sčítania monitorujú podľa jej slov aj výskyt a pobytové znaky cicavcov viazaných na tečúce i stojaté vody. „Medzi tieto druhy patria vydra riečna a bobor vodný. Aktuálne najvýraznejším bobrím výtvorom na Muránke je hrádza pri Muránskej Dlhej Lúke, ktorou prehradil vodný tok. Na našej rieke bol tento druh prvýkrát zaevidovaný v roku 2015 a kým v roku 2016 sme jeho pobytové znaky zaznamenali iba v dvoch lokalitách, odvtedy sa tu udomácnil a rozšíril po celom toku,“ zakončila.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM