Peter Simon Rôzne Správy

Oprava besiedky v betliarskom parku: Rekonštrukcia vychádza z historických záberov, FOTO

V Betliari prebieha ďalšia rekonštrukcia. Teraz na rad prišla besiedka vo veľkom rybníku. Opravy vychádzajú z historických fotiek.

Ilustračný obrázok k článku Oprava besiedky v betliarskom parku: Rekonštrukcia vychádza z historických záberov, FOTO
12
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Kaštieľ Andrássyovcov v Betliari obklopuje rozsiahly anglický park, ktorý patrí medzi najkrajšie a najzachovalejšie parky na Slovensku.

Ako informovala Judita Krajčiová z múzea, park koncom 18. storočia založil gróf Leopold Andrássy (1767 – 1824) a jeho rozloha presahuje 80 ha. Park bol v roku 1978 zaradený medzinárodným výborom ICOMOS medzi najvýznamnejšie historické záhrady sveta.

Stavebné práce týkajúce sa opory poškodeného objektu besiedky na Veľkom rybníku prebiehajú od 1. do 30. júna 2018. Z tohto dôvodu je v spomínanom období obmedzený pohyb v severnej časti parku.

Ako pre náš web povedala Krajčiová, menili sa nosné časti konštrukcie, následne sa menia aj jednotlivé časti besiedky, krytina a doplnia sa tam prvky, ktoré na stavbe neboli. „Vychádzali sme z historických fotografií. Obnova prebieha z vlastných zdrojov múzea,“ spresnila.

Krajčiová doplnila, že z dôvodu rekonštrukcie musel byť rybník vypustený. „Robotníci sa potrebovali dostať k spodnej časti opory besiedky a práve preto sa musel rybník vypustiť. Po ukončení prác sa začne znova napúšťať do pôvodného stavu,“ uviedla Judita Krajčiová.

Žiadajú návštevníkov o zvýšenú opatrnosť a pochopenie. „Práce, ktoré uskutočňujeme, vykonávame v záujme zveľaďovania a skrášľovania areálu prírodného parku kaštieľa,“povedala na záver.

Obrazom: Oprava besiedky v betliarskom parku
12
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM