Peter Simon Správy

Na hrade Krásna Hôrka ukončili druhú etapu prác: V príprave obnova expozície a multimediálne centrum

Krásna Hôrka sa už viac ako tri roky po požiari spamätáva a na hrade sú už hotové aj trvalé strechy z pálenej škridle a všetky medené veže. Práce však pokračujú.

Ilustračný obrázok k článku Na hrade Krásna Hôrka ukončili druhú etapu prác: V príprave obnova expozície a multimediálne centrum
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Ako uviedla Dagmar Brisudová z Centra múzejnej komunikácie Slovenského národného múzea, s súčasnosti sú ukončené práce druhej etapy obnovy národnej kultúrnej pamiatky hradu Krásna Hôrka a pripravuje sa ich kolaudácia. „Hrad dostal nové konštrukcie trvalých krovov a striech (na jednotlivých objektoch hradu sú použité nehorľavé strešné krytiny: pálená keramická škridla a medený plech). Strechy boli doplnené medenými remeselne vyrobenými atypickými strešnými doplnkami, ako sú tambury, vežičky, strešné vetráky, vikiere,“ spresnila Brisudová.

Ďalej uviedla, že bola tiež realizovaná sanácia komínových telies, ako aj regenerácia spadnutej štítovej steny a boli novovymurované požiarne steny. Na hrade pribudol aktívny bleskozvod a bola prečistená existujúca dažďová kanalizácia.

Pripravujú ďalšiu etapu

Tretia etapa prác obnovy hradu Krásna Hôrka je podľa slov Brisudovej v štádiu príprav. Ide o náročnú komplexnú úlohu, ktorá sa bude týkať interiérov aj exteriérov – obnovy expozície. Pribudne však aj multimediálna miestnosť. „Okrem spomínanej multimediálnej miestnosti sa vybudujú aj návštevnícke trasy, oddychovo-relaxačná zóna s možnosťami kultúrneho a komerčného využitia,“ hovorí Dagmar Brisudová.

Predstavia ho verejnosti

Víťazný návrh súťaže na komplexnú revitalizáciu národnej kultúrnej pamiatky Krásna Hôrka predstaví múzeum verejnosti po podpise zmluvy na realizáciu projektu, čo znamená začiatok nového roka. „V súčasnosti sa finalizuje zmluva na realizáciu projektu s víťazom súťaže návrhov na komplexnú revitalizáciu NKP Krásna Hôrka Ing. Arch. Petrom Kucharovičom. Po jej podpise bude na základe projektovej dokumentácie verejným obstarávaním vybraný zhotoviteľ úlohy,“ uviedla na záver Dagmar Brisudová z Centra múzejnej komunikácie Slovenského národného múzea.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM