Máte bohaté zásoby ovocia a minuli sa vám už nápady na jeho spracovanie? Máme pre vás tip
Tohtoročná bohatá úroda ovocia potešila mnohých. Veď toľko jabĺk, hrušiek či sliviek sme už dávno nemali. Jedným z najefektívnejších spôsobov spracovania ovocia je však sušenie.
Výhody sú nemalé.
- Najväčšou výhodou sušeného ovocia je, že pri dodržiavaní správneho skladovania má úžasnú trvanlivosť a je rovnako zdravé a chutné ako čerstvé ovocie.
- Navyše, vysušením stráca väčšinu vody a tým i objem. Približne z dva a pol kilogramu ovocia po vysušení zostane asi pol kilogramu. Takže je to ideálny zdroj výživy a rýchlej energie na výletoch a pri cestovaní, lebo nezaberie veľa miesta.
- Oproti ovociu, konzervovanému zaváraním či mrazením, má ďalšie výhody. Zachováva si až 85 percent vitamínov, potrebné minerály a jeho chuťové vlastnosti sa ešte zvýraznia.
Moderná sušička v Muránskej Dlhej Lúke
Väčšina ľudí v okolí Revúcej ani netuší, že kvalitnú sušičku ovocia, zeleniny a húb máme v Muránskej Dlhej Lúke. Je to moderná technológia, ktorá umožňuje presné nastavenia v závislosti od sušeného materiálu.
Jedná sa o prvú časť budúceho obecného ovocinárskeho podniku. Je umiestnená v priestore starej pošty(oproti OU) a slúžiť môže každému.
Sušička má 40 sít, na jedno sito sa zmestí cca 3kg ovocia. Záujemcovia o sušenie sa musia prísť vopred nahlásiť na obecný úrad o koľko sít majú záujem.(Prísť radšej skôr.) Termíny na sušenie: Pondelok : 8:30 Utorok : 9:00 Streda : 10:00 Štvrtok : 11:00 Piatok : 12:00
Recept na jablká : Nakrájame ich na 0,5 až 0,8 cm hrubé krúžky alebo mesiačiky. Nakrájané jablká ponoríme na 1 až 3 minúty do 0,1 až 0,2 % roztoku kyseliny citrónovej. Pred ukladaním do sušičky ich necháme odkvapkať. ň
Cena za sušenie je zatiaľ len za minutú elektrinu. Viac info : "":http://www.muranskadlhaluka.sk/?…