Samospráva

Ľudia mimo hlavnej trasy v okrese Revúca majú problém: Takéto cestovanie zažívajú počas sviatkov a prázdnin!

Obyvatelia žijúci v obciach mimo hlavnej trasy nášho okresu to nemajú ľahké. Častokrát sú akoby odrezaní od sveta. Počas letných prázdnin a sviatkov tu autobus prakticky neuvidíte. Ľudia sa tak musia spoliehať sami na seba. Starostovia dotknutých obcí chcú preto problém riešiť.

Ilustračný obrázok k článku Ľudia mimo hlavnej trasy v okrese Revúca majú problém: Takéto cestovanie zažívajú počas sviatkov a prázdnin!

Počas letných prázdnin a sviatkov majú obyvatelia obcí mimo hlavnej trasy v okrese Revúca problémy s využívaním autobusovej dopravy. Ako povedal starosta obce Nandraž Marian Laciak, pri dochádzaní do práce sa dnes musia ľudia spoliehať na vlastné motorové vozidlá. V Nandraži žije približne 300 obyvateľov. Spolu s obcami Držkovce, Kameňany a Rákoš sú mimo hlavnej trasy spájajúcej Muráň a Tornaľu.

„Počas pracovných dní sú autobusové spojenia ešte ako tak dostačujúce. Sme malá obec a veľa obyvateľov tu už dožíva. Navyše je to aj región s vysokou nezamestnanosťou, takže veľa ľudí necestuje pravidelne. Tí, ktorí dochádzajú do práce, sa väčšinou dohodnú medzi sebou a striedajú sa pri využívaní vlastných osobných motorových vozidiel. Autobusmi cestujú predovšetkým školáci dochádzajúci do Jelšavy. Keď sa niekto potrebuje dostať do Revúcej, tak je to ešte v poriadku. Horšie je, že občas potrebujeme cestovať na úrady aj do Rimavskej Soboty a tam je to už skutočne komplikované. Prestupovať treba aj niekoľkokrát. Môžete cestovať buď cez Jelšavu, Revúcu do Tisovca, alebo cez Jelšavu a Tornaľu,“ povedal Laciak.

Problémy majú v obci Nandraž najmä počas letných prázdnin. Školské spoje vtedy nepremávajú vôbec. „Hovoríme o tom aj s kolegami – starostami z ostatných dedín. Niektoré spoje jednoducho nie sú iba školské, v minulosti boli považované za robotnícke. Aj prostredníctvom našich poslancov v Banskobystrickom kraji sa o tom snažíme rokovať. Zhodli sme sa na tom, že počas sviatkov a prázdnin by nám pomohlo zachovanie autobusového spoja, ktorý odchádza o 12.30 h z obce Kameňany. Ten by mohol zachádzať približne kilometer aj do Rákošskej Bane a potom ide buď do Jelšavy, alebo do Revúcej,“ dodal starosta obce Nandraž.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM