Peter Simon Rôzne Správy

Jar privítali aj v Dobšinej: Atmosféra na FOTKÁCH

Mužskí členovia FS Gemer priniesli v úvode podujatia máj, ako symbol prebúdzajúcej sa prírody na svojich ramenách a ženy ho následne ozdobili pestrofarebnými stuhami.

Ilustračný obrázok k článku Jar privítali aj v Dobšinej: Atmosféra na FOTKÁCH
15
Galéria
Foto: Juraj Karika

Na ploche Námestia baníkov v Dobšinej privítali mesiac lásky a krásy členovia FS Gemer. Ľudové tradície vítania azda najkrajšieho mesiaca v roku prostredníctvom stavania mája zaujalo mnohých obyvateľov, aj návštevníkov nášho mesta.

Mužskí členovia FS Gemer priniesli v úvode podujatia máj, ako symbol prebúdzajúcej sa prírody na svojich ramenách a ženy ho následne ozdobili pestrofarebnými stuhami. Práve tento zvyk stužkovania už oddávna naznačuje radosť z prevahy jari nad zimou, čo symbolizujú pestré stuhy vo farbách, aké nájdeme v máji aj v okolitej prírode.

Po vztýčení mája nasledoval pestrý kultúrny program, v ktorom nechýbali obyčaje a piesne z nášho regiónu, ktorými žili naši predkovia v symbióze s prírodnými silami. Podujatie podporili aj členovia baníckeho združenia Bratstvo – Bruderschaft, ktoré uchováva tradície s dôrazom na banícku identitu Dobšinej. Aj vďaka týmto organizáciám a ich podujatiam si môžeme vychutnať stavanie májov skoro tak, ako ich poznali naši predkovia, aby sa zachovali aj pre budúce generácie.

Zdroj: mestodobsina.sk

Obrazom: Stavanie mája v Dobšinej
15
Galéria
Foto: Juraj Karika
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM