Lucia Zákopčanová Rôzne

FOTO: Unikátne zábery. Takto sa kedysi odievali v Muránskej Zdychave

Kroje boli kedysi v našom regióne každodennou súčasťou života. Nosili sa počas bežného dňa, ale aj pri slávnostných príležitostiach. Poznáte tie zo Zdychavy?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Unikátne zábery. Takto sa kedysi odievali v Muránskej Zdychave
11
Galéria
Foto: Lucia Zákopčanová

Ľudový kroj v Muránskej Zdychave bol veľmi jednoduchý a mal svoje korene v odeve starých Slovanov. Jeho vznik a vývoj bol ovplyvnený geografickými a klimatickými podmienkami, ktoré tu prevládali. Z daného dôvodu, takmer po celý rok prevládalo teplé oblečenie, pričom materiál sa získaval hlavne z prírody – koža, kožušina, rôzne vlákna (ľan, ovčia vlna…).

Mužský odev mal hlavnú funkciu, a to ochrániť nositeľa pred počasím. Kroj muža pozostával prevažne z košele a gatí, nohavíc (chološne), kabanice, kabátov (dolománov) a surovice. V zime muži nosili kožuchy, baranice a neskôr plstené klobúky. Na nohách mali obuté krpce.

Ženský kroj bol ešte jednoduchší ako mužský. Bohatšie zdobenie na kroji mali iba slobodné dievčence a nevesty. Najstaršie časti sa skladali z plateného spodného oblečenia, oplecka, vestička, košele, zástery, sukne, čepca a v zime z rôznych kožúškov. Pracovné kroje boli väčšinou z kartúnu a tie slávnostnejšie z brokátu, nosili sa pri významných príležitostiach, ako boli krstiny a svadby.

Od roku 1983 sa kroj na Zdychave prestáva nosiť. Muži si začali obliekať bežné konfekčné odevy a ženy v pracovných dňoch šaty z obchodu.

Pozrite si proložené fotogafie, ako sa kedysi odievali ľudia v Muránskej Zdychave!

V OBRAZOCH: Historické kroje z Muránskej Zdychavy
11
Galéria
Zdroj: Múzeum Prvého slovenského gym.
Zdroj: Múzeum Prvého slovenského gym.
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM