Správy Samospráva

Dobrá správa pre Revúčanov: V meste vznikne niekoľko pracovných miest

Revúca bude mať interaktívne múzeum. Vďaka revitalizácii budovy Prvého slovenského gymnázia vznikne 12 miest.

Ilustračný obrázok k článku Dobrá správa pre Revúčanov: V meste vznikne niekoľko pracovných miest
Zdroj: TASR

Dokopy 12 pracovných miest by malo vzniknúť v Revúcej vďaka revitalizácii novšej budovy Prvého slovenského gymnázia na Železničnej ulici, v ktorej bude vytvorené interaktívne múzeum. Vyplýva to z rozhodnutia poslancov Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), ktorí na svojom štvrtkovom zasadnutí schválili založenie a financovanie neziskovej organizácie Litterra ako prevádzkovateľa mú­zea.

„Celková investícia do projektu je 2,4 milióna eur. Očakávaná návštevnosť 50-tisíc návštevníkov ročne. Som veľmi rád, že sa konečne po dlhých rokoch aj Revúca dočkala takejto investície z BBSK, ktorá ako jediná v celom kraji takúto inštitúciu doteraz nemala,“ skonštatoval na margo rozhodnutia primátor Revúcej Július Buchta na sociálnej sieti.

Podľa dôvodovej správy k návrhu by mali prevádzku organizácie Litterra po jej založení v prvej polovici roka 2021 zabezpečovať sprvu dvaja zamestnanci. S plným počtom sa ráta od konca roka 2022, po ukončení rekonštrukcie objektu.

„Od roku 2018 je historická budova nevyužitá. Uznesením Zastupiteľstva BBSK bolo dohodnuté, že objekt a areál bude využívaný pre potreby novej kultúrno-vzdelávacej inštitúcie. Snahou je nadviazať na literárnu históriu mesta Revúca i na kultúrny odkaz z čias pôsobenia Prvého slovenského gymnázia a Prvého slovenského literárneho gymnázia,“ dodáva sa v dôvodovej správe.

V historickej novšej budove Prvého slovenského gymnázia sídlilo od roku 1997 do roku 2018 Prvé slovenské literárne gymnázium Revúca. BBSK ho však z dôvodu slabej naplnenosti najprv presťahoval do objektu druhého revúckeho gymnázia a napokon úplne zrušil.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM