Správy

Obec na Podpoľaní má KURIÓZNY problém: Má 17 dobrovoľných hasičov, čo však chýba?

Jediná technika, ktorou krivánski dobrovoľníci disponujú, je protipovodňový vo­zík. To však nestačí.

Ilustračný obrázok k článku Obec na Podpoľaní má KURIÓZNY problém: Má 17 dobrovoľných hasičov, čo však chýba?
1
Galéria
Zdroj: TASR/Silvia Tannhauserová

Dobrovoľný hasičský zbor obce (DHZO) Kriváň v Detvianskom okrese má v súčasnosti 17 členov, v teréne však pracujú bez hasičského auta. TASR to potvrdil veliteľ zásahovej jednotky Jozef Suja.

Bez auta

Pripomenul, že jediná technika, ktorou krivánski dobrovoľníci disponujú, je protipovodňový vo­zík.

„Auto nám chýba, do budúcnosti by sme ho potrebovali,“ podotkol.

Ako dodal, v roku 2022 mali sedem zásahov, tri cvičenia a dva požiare vo vonkajšom prostredí. Okrem toho ich raz zavolali aj na technickú pomoc. Vlani na jeseň pomáhali aj pri požiari budovy v Kriváni. Na mieste zasahovalo osem príslušníkov hasičského a záchranného zboru so štyrmi kusmi techniky. Pomáhalo aj 27 členov dobrovoľných hasičských zborov obcí Kriváň, Korytárky, Hriňová a Detva so štyrmi kusmi techniky. Oheň zachvátil celú hospodársku budovu a aj strechu letnej kuchyne.

Všetko robia sami

V súčasnosti je veková hranica krivánskych hasičov podľa 23-ročného Suju nízka. „Chceli by sme aj starších kolegov, ktorí by nám odovzdali skúsenosti,“ zhrnul s tým, že v obci majú svoju hasičskú zbrojnicu z roku 1958. „Obnovená je však iba z vonkajšej strany, vo vnútri pracujeme na jej rekonštrukcii. Všetko robíme sami,“ spresnil.

Doplnil, že hasičský zbor má aj ďalších členov, ktorí sa v Kriváni starajú o kultúru, šport a aj spoločenské akcie. Tento rok organizovali Trojkráľový beh obcou Kriváň, bežať prišlo spolu 176 účastníkov. „Koncom januára bude u nás akcia s názvom Hasiči Hasičom. Je to oceňovanie dobrovoľných a profesionálnych hasičov Banskobystrického kraja za mimoriadne činy,“ informoval.

Prvá zmienka o krivánskych hasičoch je z prvej Československej republiky. „Oficiálny vznik dobrovoľného hasičského zboru v Kriváni je z roku 1952. V minulosti disponoval striekačkou DS16, neskôr Tatrou 805 a Aviou A30,“ vymenoval Suja s tým, že v tých časoch bol jedným z najaktívnejších vo Zvolenskom okrese. „Pravidelne sa zúčastňoval športových súťaží, kde končil na popredných miestach,“ ukončil. V roku 2004 mal zbor 32 členov, potom zanikol a znovu ho obnovili v roku 2018.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

Hasičská zbrojnica v obci Kriváň
1
Galéria
Zdroj: TASR/Silvia Tannhauserová
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM