Kultúra

Návrat ku koreňom plný TRADÍCIÍ a FOLKLÓRU: Na Podpoľaní ožijú staré REMESLÁ

Atmosféra podujatia je založená na bezprostrednom kontakte návštevníka s Hriňovčanmi pri ukážkach hospodárskych prác. Základnou myšlienkou je prezentácia starých remesiel a spôsobov hospodárenia na Podpoľaní.

Ilustračný obrázok k článku Návrat ku koreňom plný TRADÍCIÍ a FOLKLÓRU: Na Podpoľaní ožijú staré REMESLÁ
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Prezentácia tradičných poľnohospodárskych činností, heligonkári i folklórne súbory budú súčasťou sobotnej (24. 8.) akcie Gazdovanie na Hriňovských lazoch v Detvianskom okrese. TASR o tom informoval vedúci hriňovského kultúrneho strediska Martin Kliment.

Prezentácia remesiel a hospodárenia

Atmosféra podujatia je založená na bezprostrednom kontakte návštevníka s Hriňovčanmi pri ukážkach hospodárskych prác. Základnou myšlienkou je prezentácia starých remesiel a spôsobov hospodárenia na Podpoľaní. Záujemcovia budú môcť vidieť bielenie a rosenie plátna, kosenie mládze, žatvu i kopanie zemiakov. Súčasťou podujatia bude ukážka výroby fujary, oranie volmi, výroba drevených krížov i štiepanie drevených šindľov. Ďalej i ručné mlátenie obilia, výstava krojov a retro hračiek. „Popoludní bude na hlavnom pódiu nasledovať galaprogram s fujaristami, folklórnymi súbormi a skupinami,“ spomenul s tým, že aj počas tohto ročníka budú sprievodné podujatia – pre deti drevený kolotoč i divadlo, pre záujemcov fujarová škola v drevenici Štefana Nosáľa v Hriňovej. Tradičný traktorový sprievod lazmi sa uskutoční v sobotu predpoludním.

Podujatie sa od svojho začiatku v roku 2013 konalo v miestnej časti Slanec, od roku 2021 sa však koná na Raticovom vrchu v blízkosti kostola a kláštora kapucínov. „Obyvateľov Slanca sme nechali na čas oddýchnuť od ruchu, ktorý so sebou podujatie prináša, a presunuli sme ho do inej časti. Podobných miestnych častí je totiž u nás veľa a do budúcnosti nevylučujeme, že sa gazdovanie uskutoční aj niekde inde,“ uviedol v minulosti pre TASR primátor Hriňovej Stanislav Horník.

Na Raticovom vrchu sa v sobotu večer začne ďalšia tradičná kultúrna akcia – festival ľudových hudieb s názvom Muziky pod Poľanou. Galaprogram bude o 19.00 hod., vystúpia ľudové hudby z regiónu, z Telgártu i Čierneho Balogu. Program venujú rómskym muzikantom. V nedeľu (25. 8.) bude pokračovanie, pietna spomienka obetiam havárie autobusu s folkloristami z roku 2007 i program na Podpolianskom námestí v Hriňovej.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM