Boris Macko Kultúra

V Lučenci zbierajú peniaze pre synagógu. Na čo majú byť použité?

Synagóga v našom meste už niekoľko mesiacov slúži na kultúrne účely. No doplniť ju má umelecké dielo, ktoré poukáže na tragický osud Židov počas II. svetovej vojny.

Ilustračný obrázok k článku V Lučenci zbierajú peniaze pre synagógu. Na čo majú byť použité?
Zdroj: TASR

Mesto vyhlásilo dobrovoľnú zbierku na spolufinancovanie inštalácie umeleckého diela „Memento“ v priestoroch synagógy. Potrvá do konca tohto roka.

„Časom som dospel k presvedčeniu, že najlepším spôsobom, akým by bolo možné vzdať úctu viac ako sedemdesiatim tisícom židovských obetí, zavraždených v období holokaustu, by bolo vytvorenie monumentálneho diela, zahrňujúceho v sebe sedemdesiat tisíc kamienkov. Každý jeden z týchto prírodou opracovaných a vyhladených kamienkov som dotvoril mosadzným drôtom. Prepojenie prírodou opracovaných a vyhladených kamienkov s tradičným výtvarným materiálom – mosadzou sa mi javilo byť ideálne," povedal o svojom diele výtvarník Peter Kalmus. Kamienky budú umiestnené v štyroch sklenených tubusoch priamo v interiéri synagógy.

Každý, kto chce prispieť, môže tak urobiť troma spôsobmi. Buď poslať peniaze priamo na účet mestskej rozpočtovej organizácie Lukus, vhodiť príspevok do označenej pokladničky v budove synagógy. Prípadne prispieť do prenosnej pokladničky na akciách organizovaných Mestom Lučenec a organizáciou Lukus. „Dielo bude nainštalované buď koncom tohto mesiaca, alebo začiatkom septembra,“ informoval riaditeľ organizácie Lukus Tomáš Belko.

Čítajte tiež:

Policajné kontroly v okrese Lučenec. Vieme, kedy sa treba mať na pozore!

V centre Lučenca sa chystá ďalšia rekonštrukcia. Kedy sa dočká Kubínyiho námestie?

Lučenecká synagóga
6
Galéria
Foto: Boris Macko
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM