Eliška Šándorová Rôzne

Týždeň európskych geoparkov vás prevedie krásami Novohradu

Už tento víkend sa môžete vybrať po stopách prírodných krás nášho regiónu. Pri príležitosti Týždňa európskych geoparkov je pripravená vedená pešia túra.

Ilustračný obrázok k článku Týždeň európskych geoparkov vás prevedie krásami Novohradu
Zdroj: Mesto Fiľakovo

Z. p. o. Geopark Novohrad-Nógrád a Novohradské turisticko-informačné centrum organizujú vedenú pešiu túru, ktorá sa uskutoční 26. mája 2018 (v sobotu) na trase Konrádovce – Hodejov – Hajnáčka.

Účastníci môžu objaviť jedinečné prírodné hodnoty geoparku: Fiľakovo – Konrádovce (kamenné bane, banské jazerá…), Hodejov (kúpele, hradný vrch), Hajnáčka.

Hrad Hajnáčka je zrúcanina pôvodného gotického hradu, ktorý bol postavený v 13. storočí. Nachádza sa na čadičovom brale priamo nad obcou Hajnáčka.

Z hradu sa zachovali zvyšky múrov ťažko prístupnej najvyššej časti hradu s pravidelným palácom a podkovovitou baštou. Z diaľky nie je ani viditeľné, že tu voľakedy stával hrad.

Odchod na túru je v sobotu o 8:00 hod spred budovy Mestského kultúrneho strediska (Klub) vo Fiľakove. Účasť na túre je potrebné vopred nahlásiť najneskôr do 23. mája 2018 v Novohradskom turisticko-informačnom centre vo Fiľakove.

Dĺžka trasy je 12 kilometrov a náročnosť je stredne náročná. Túra sa uskutoční v rámci Týždňa európskych geoparkov. Viac informácií nájdete TU.

Ilustračné foto

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM