Eliška Šándorová Rôzne

Tradičné stavanie mája: Kde všade si môžete priblížiť tento zvyk?

Podľa starých zvykov a tradícií sa máje stavali v podvečer 1. mája. V niektorých obciach a mestách sa začína už v predstihu. Kedy a kde v Lučenci a okolí sa tak udeje?

Ilustračný obrázok k článku Tradičné stavanie mája: Kde všade si môžete priblížiť tento zvyk?
Zdroj: TASR

Tradičné stavanie mája začína vo Veľkom Krtíši už v piatok 27. apríla 2018 od 16:30 hod na Nám. A. H. Škultétyho. Usporiadateľom je Mestské kultúrne stredisko Veľký Krtíš a Krtíšske veci. Zabaví nás folklórna skupina Hrušov s ľudovou hudbou Čardáš.

Tradičný folklórny festival spojený so slávnostným postavením mája, súčasťou sú zaujímavé sprievodné akcie (výstava amatérskych umelcov, tvorivé dielne z hliny, škola ľudového tanca pre deti a pod). Tento rok téma pod názvom „Cesta domov“ venované Jánovi Kottmanovi Júdove. Miesto a čas: 28. apríla, začiatok od 16:00, Kultúrny dom Vidiná.

Obec Rapovce pozýva na Deň Obce Rapovce v Areáli futbalového ihriska dňa 28. apríla, súčasťou pestrého programu bude aj stavanie mája.

V meste Lučenec sa tento symbol jari vztýči v pondelok 30. apríla o 17:00 hod. na tradičnom mieste pred Divadlom B. S. Timravy v Lučenci. Nebude chýbať pestrý kultúrny program. Každoročné folklórne podujatie nadväzujúce na slovenské tradície.

Obec Halič pozýva na stavanie mája 30. apríla o 18:30 hod na Podzámockom námestí. Vystúpia deti zo ZŠsMŠ, spevokol DC pre seniorov, Ondrej Čiešok a skupina Haličan. Pripravené je aj pohostenie, víno, čaj, pagáčiky.

Obec Lovinobaňa pozýva na kultúrne podujatie spojené so stavaním mája 30. apríla o 17:00 hod pred Klubom dôchodcov.

Malá Ves – Majáves 2018, 8. ročník májovej veselice v Malej Vsi pri pohostinstve Horná Dolná. Program začína 1. mája o 8:00 hod. Nebude chýbať súťaž vo varení guláša medzi lokalitami Novohradu, stavanie mája pred Rúr-Gasom s folklórnymi súbormi, maloveská zábava, skákací hrad pre deti.

RETROmáj – pripomenutie si sviatku pracujúcich! Príďte do krásneho mestského parku v Lučenci 1. mája od 9:00 hod stráviť príjemné májové predpoludnie. V reštaurácii Biela labuť a v okolí je pripravený kultúrny program a rôzne zaujímavosti.

Ilustračné foto, TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM