Ľubomíra Karmanová Správy

Samospráva vyváža odpad vlastnými silami: Znížili poplatky za vývoz a ešte ušetrili viac ako milión eur

Zámer realizovať vývoz odpadu vlastnými silami bolo ťažké presadiť v mestskom zastupiteľstve. Po troch rokoch, však, radnica môže konštatovať, že to bol dobrý krok. Napriek zníženiu poplatkov za vývoz odpadu ušporili mestskej kase viac ako milión eur.

Ilustračný obrázok k článku Samospráva vyváža odpad vlastnými silami: Znížili poplatky za vývoz a ešte ušetrili viac ako milión eur
Zdroj: TASR

Mesto Rimavská So­bota už tri roky realizuje vývoz tuhého komunálneho odpadu (TKO) vlastnými silami a prostriedkami cez Technické služby mesta (TSM). Do 1. júla 2012 túto činnosť v meste zabezpečovala spoločnosť Brantner Gemer, s ktorou však mesto nepredĺžilo zmluvu. Podľa slov primátora Jozefa Šimka šlo o správny krok a samospráve sa napriek zníženiu poplatkov za vývoz odpadu podarilo dosiahnuť významnú úsporu financií.     

„Za tie tri roky, počas ktorých zabezpečujeme zber a vývoz TKO sami prostredníctvom Technických služieb mesta, sme dokázali v porovnaní s predchádzajúcimi troma rokmi ušetriť necelých 1,3 milióna eur. Dovolím si otvorene povedať, že je to fantastický výsledok,“ povedal na margo úspory primátor.

Ako dodal, vzhľadom na zloženie predchádzajúceho mestského zastupiteľstva nebolo jednoduché presadiť tento zámer, ale čas ukázal, že išlo o správne rozhodnutie. Zo zmeny majú podľa neho priamy úžitok aj obyvatelia mesta. „Každý občan predtým platil 20,31 eura. Vzhľadom na úspory, ktoré sme dosiahli pri vývoze TKO, sme tento poplatok znížili a občania dnes platia len 13 eur. I napriek tomuto zníženiu nám však príjmy postačujú na pokrytie nákladov spojených s vývozom a skladovaním odpadu. Z rozpočtu mesta na tento účel nejde nič,“ zdôraznil Šimko.

Na zber a vývoz TKO využíva samospráva tri špeciálne nákladné autá. Posledné bolo zakúpené pred niekoľkými mesiacmi, keďže TSM už odpad okrem samotného mesta vyvážajú aj z niektorých dedín v okrese a pôvodné dve vozidlá už kapacitne nepostačovali. „Z Veľkého Blhu vyvážame už vyše roka a od 1. januára tohto roka realizujeme vývoz aj z obce Ožďany. Chceme sa však zúčastniť súťaže o zber a vývoz TKO aj v ďalších obciach,“ prezradil Šimko.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM