Správy

SAD Lučenec: Zmluvu s BBSK považujeme za zákonnú a platnú

Spoločnosť Slovenská autobusová doprava (SAD) Lučenec považuje zmluvu s Banskobystrickým samosprávnym krajom (BBSK), na základe ktorej zabezpečuje autobusovú dopravu v kraji, za zákonnú a platnú.

Ilustračný obrázok k článku SAD Lučenec: Zmluvu s BBSK považujeme za zákonnú a platnú
Zdroj: Boris Macko

Uvádza sa to v stanovisku spoločnosti, ktoré TASR poskytla vedúca útvaru obchodu a marketingu Radka Segečová.

„SAD Lučenec je na základe právnych analýz presvedčená, že predĺženie zmluvy o výkone vo verejnom záujme o päť rokov je v súlade s nariadením Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1370/2007 o službách vo verejnom záujme v železničnej a cestnej osobnej doprave,“ uvádza SAD vo svojom stanovisku.

Zmluva je vraj v poriadku

Ako jej predstavitelia dodávajú, predĺženie zmluvy je podľa nich aj v súlade s vôľou zastupiteľstva BBSK, ktoré ju schválilo. „Je tiež legitímnym záujmom BBSK na zužitkovaní priebežne investovaných a odsúhlasených aktív, hlavne moderných, prevažne klimatizovaných autobusov s priemerným vekom 5,5 roka, ako aj autobusových staníc poskytovaných dopravcom,“ konkretizuje SAD vo svojom vyhlásení.

SAD Lučenec má podľa vlastného stanoviska záujem zistiť konkrétne dôvody, ktoré vedú BBSK k záveru o údajnej neplatnosti predĺženia zmluvy.

Dvojročné zmluvy odmietajú

„Doteraz nám však BBSK neposkytol ani na základe zákona o slobodnom prístupe k informáciám svoje analýzy. Len všeobecne a bez súdneho určenia tvrdí, že predĺženie zmluvy je neplatné,“ zakončuje SAD. Dopravcom SAD Zvolen a SAD Lučenec sa na konci roka končia príslušné zmluvy o autobusovej doprave v BBSK.

Dodatky, ktoré boli schválené ešte za bývalého vedenia kraja a na základe ktorých majú dopravu zabezpečovať ďalších päť rokov, sú podľa súčasného vedenia BBSK nezákonné. Dopravcovia tvrdia opak a nové dočasné dvojročné zmluvy odmietajú.

Rokovania sú preto podľa aktuálneho vedenia BBSK na mŕtvom bode a kraju údajne od nového roka hrozí krízový stav v doprave. Predseda BBSK Ján Lunter preto zriadil krízový tím, ktorý sa má vzniknutou situáciou zaoberať.

Ilustračné foto, archív

V OBRAZOCH: Zrekonštruovaná autobusová stanica v Lučenci
20
Galéria
Foto: Boris Macko / Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM