Redakcia radí: Vianočná torta s voňavými jabĺčkami a vanilkovým mascarpone krémom
Čo viac môže pripomínať sviatky, ako voňavé škoricové jabĺčka? Táto torta je stelesnením toho, čo dokonale uspokojí, keď je vonku zima a v rodinnom kruhu si vychutnávate čaj a kúsok sladkého koláča.
Tip: Cesto, krém aj jabĺčka sa oplatí urobiť večer predtým, ako chceme tortu vyskladať. Všetko musí byť úplne vychladnuté a stuhnuté. Krém môžete zafarbiť potravinárskym farbivom.
INGREDIENCIE
Piškótové cesto
4 žĺtky
240 g práškového cukru
10 g kakaa
1 lyžica perníkového korenia
2 lyžice ľadovej vody
6 lyžíc horúcej vody
225 g polohrubej preosiatej múky
Polovička bal. prášku do pečiva
Sneh zo 4 bielkov
Krém
500 g mascarpone
3– 4 lyžice práškového cukru (podľa chuti)
1 balíček práškového cukru z pravej vanilky bourbon
1 lyžička vanilkového bourbonu (príp. esencie)
Jabĺčka
8 červených mäkkých jabĺk zbavených šupy aj jadra
1 lyžička mletej škorice
4 lyžice hnedého cukru
5 lyžíc vody
2 lyžičky kukuričného škrobu
1 lyžička citrónovej šťavy
Ozdobenie
125 g bielej čokolády s vanilkou (dostať napríklad v M&S Eurovea)
70 ml extra krémovej smotany na šľahanie
Vlašské orechy (nemusí byť)
Krém
500 g mascarpone
3– 4 lyžice práškového cukru (podľa chuti)
1 balíček práškového cukru z pravej vanilky bourbon
1 lyžička vanilkového bourbonu (príp. esencie)
Jabĺčka
8 červených mäkkých jabĺk zbavených šupy aj jadra
1 lyžička mletej škorice
4 lyžice hnedého cukru
5 lyžíc vody
2 lyžičky kukuričného škrobu
1 lyžička citrónovej šťavy
Ozdobenie
125 g bielej čokolády s vanilkou (dostať napríklad v M&S Eurovea)
70 ml extra krémovej smotany na šľahanie
Vlašské orechy (nemusí byť)
POSTUP
Ako prvé si pripravíme cesto. Rúru si rozohrejeme na 180 stupňov. Opatrne rozdelíme žĺtky od bielkov a vložíme ich do dvoch mís. Misa s bielkami musí byť suchá a čistá, v opačnom prípade nevyšľaháme tuhý sneh (ten však pripravujeme ako posledný). Žĺtky za pomoci mixéra vyšľaháme s cukrom. Pridáme dve lyžice studenej vody a opäť vyšľaháme. Múku preosejeme a premiešame poriadne s práškom do pečiva, kakaom a perníkovým korením. Takúto múku potom prisýpame k žĺtkom a na striedačku prilievame horúcu vodu. Keď minieme všetku múku a vodu, vymiešame tuhý sneh z bielkov a opatrne, zľahka špachtľou primiešame k zmesi (nemiešame!). Cesto vylejeme do maslom vymastenej a múkou vysypanej formy a dáme piecť približne na 35–40 minút pri 180 stupňoch. (Pozor! Každá rúra pečie inak, cesto je potrebné pri prvom raze odsledovať a odstopovať si čas pečenia)
Pripravíme si krém. Mascarpone premiešame poriadne s cukrom. Pridáme tiež cukor z bouron vanilky aj bourbon (obsahuje alkohol) príp. esenciu a vymiešame krém. Dáme tuhnúť do chladničky.
Ošúpeme si jabĺčka, zbavíme ich jadierok a nakrájame na menšie kocky. Vložíme ich s spolu s cukrom a vodou do hrnca. Cukor necháme celkom rozpustiť, ak by boli jablká suché, pridáme vodu. Keď budú jablká mäkké, primiešame škoricu aj citrónovú šťavu, v malej miske si rozmiešame gustin (kukuričný škrob) asi s lyžicou vody a za stáleho miešania pridáme k jablkám. Keď celá zmes zhustne, odstavíme z ohňa a necháme celkom vychladnúť.
Bielu čokoládu nalámeme na kúsky a vložíme do kovovej misky. Smotanu na šľahanie zohrejeme, nalejeme na čokoládu, prikryjeme a necháme 10 minút odpočívať. Potom poriadne rozmiešame, necháme vychladnúť a za pomoci mixéra vymixujeme tuhý krém, ktorým naplníme zdobiace vrecko.
Upečené a celkom vychladnuté cesto rozkrojíme pozdĺžne na dve časti, na cesto navrstvíme krém, jabĺčka, uložíme vrchnú časť cesta a opäť navrstvíme krém a jabĺčka. Ozdobíme krémom z bielej čokolády a orechmi, poprášime práškovým cukrom a podávame.
Dobrú chuť!
Viac receptov nájdete na www.nin.sk