Aktualizované Správy

Nový rebríček transparentnosti miest: Takto (ne)slávne dopadli Lučenec a Fiľakovo

Stovka najväčších slovenských samospráv je opäť o čosi otvorenejšia. Ako dopadli mestá Novohradu Lučenec a Fiľakovo?

Ilustračný obrázok k článku Nový rebríček transparentnosti miest: Takto (ne)slávne dopadli Lučenec a Fiľakovo
Zdroj: Boris Macko

Stovka najväčších slovenských samospráv je opäť o čosi otvorenejšia. Za dva roky sa dokázala v priemere zlepšiť o šesť percentuálnych bodov, vyplýva to z aktuálneho rebríčka transparentnosti miest, ktorý zostavila mimovládna organizácia Transparency International Slovensko (TIS).

Ako uviedol v utorok počas tlačovej konferencie v Bratislave analytik TIS Michal Piško, priemerné skóre 57 percent je dosiaľ najvyššie v histórii meraní, avšak stále ponúka priestor na zlepšenie.

Úspech malých miest

„Okrem zvyšujúcej sa otvorenosti je dobrou správou i to, že TIS mohla prvýkrát udeliť najvyšší rating transparentnosti A+, ktorý získali za prekonanie hranice 85 percent dve samosprávy,“ povedal Piško. Prvenstvo obhájil Vranov nad Topľou so skóre 87 percent, najvyšší rating transparentnosti A+ získala aj bratislavská mestská časť Nové Mesto (86 percent).

Za nimi s odstupom nasleduje tretia Rožňava (79 percent). Zaujímavosťou je, že Vranov nad Topľou sa ešte v roku 2012 delil s Bytčou v rebríčku o predposledné miesto.

O dva roky neskôr sa mesto na východe Slovenska stalo skokanom rebríčka a v roku 2016 zvíťazilo. TIS konštatuje, že odvtedy dokázalo svoje skóre ešte zlepšiť a pozitívne hodnotenie dosiahlo až pri 80 z celkových 105 otázok.

Ignorácia Humenného

Tretie miesto od konca obsadili Veľké Kapušany (36 percent), druhé od konca boli Šurany (32 percent), posledné bolo Humenné (32 percent), kde bolo pozitívne vyhodnotených iba 26 otázok. Toto mesto ako jediné odignorovalo aj hodnotiaci dotazník TIS zasielaný podľa infozákona.

TIS konštatuje, že iba 14 zo stovky miest si v skóre pohoršilo. Najviac sa prepadla Banská Štiavnica, zaznamenala pokles až o 51 priečok a figuruje na 65. mieste (54 percent).

Skokanom roka sa stala košická mestská časť Nad jazerom, ktorá zaznamenala vzostup až o 69 priečok a so ziskom 63 percent je aktuálne 28.

Mestá Novohradu

Aktualizácia 20. októbra: TI dodatočne aktualizovali rebríček, v ktorom boli pôvodne uvedené nesprávne pozície.

Metropola Novohradu, mesto Lučenec, získalo známku C+ a celkové hodnotenie 53%. To ho umiestnilo na 67 pozíciu v rebríčku. Najviac percent, a to 82%, získalo v zložke hodnotenia Rozpočet a zmluvy. V tohtoročnom rebríčku si ale Lučenec výrazne pohoršil. Prepadol sa o 18 miest. V roku 2016 bol na 48. mieste zo 100 a v 2014 dokonca na 31. mieste.

Naopak, Fiľakovo si tento rok polepšilo o 10 miest, skončilo na 14. mieste so známkou A- a s celkovým hodnotením 71%. V roku 2014 bolo až na 51. mieste a 2012 takmer na chvoste, skončilo na 80. pozícii.

Ilustračné foto: archív, Boris Macko

Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM