Boris Macko Rôzne

Lučenec sa môže stať historickým. Plánuje vstup do výnimočnej spoločnosti

Naše mesto sa možno čoskoro ocitne v spoločnosti miest a obcí, ktoré sa chvália bohatou históriou, či pamiatkami. Vieme viac!

Ilustračný obrázok k článku Lučenec sa môže stať historickým. Plánuje vstup do výnimočnej spoločnosti
11
Galéria
Foto: Boris Macko / Zdroj: lucenec.dnes24.sk

Mesto Lučenec sa má stať členom Združenia historických miesta a obcí SR (ZHMaO), čo prináša nielen povinnosti, ale aj výhody. Cieľom združenia je podporovať regeneráciu, oživenie historických jadier miest a obcí Slovenska, prezentovať kultúrne hodnoty a tradície, ktoré sú významnou súčasťou európskej kultúry. Svoju úlohu zohrali aj ocenenia zrekonštruovanej lučeneckej Synagógy.

„Vzhľadom k tomu, že Mesto Lučenec má ambície v budúcnosti organizovať odborné podujatia kultúrneho, vedeckého a propagačného charakteru zviditeľňujúce mesto, je účasť v uvedenom združení žiaduca. Zriadením Mestského múzea Lučenec sa mesto zaradilo medzi samosprávy disponujúce aj takouto pre históriu a život mesta významnou inštitúciou, ktorá disponuje odbornými kapacitami na organizovanie odborných podujatí,“ uvádza sa v zdôvodnení pre zasadnutie mestského zastupiteľstva prečo sa má Lučenec stať členom ZHMaO.

Len pre zaujímavosť, Mestu Lučenec bolo v roku 2016 ponúknuté zaradenie synagógy do Slovenskej cesty židovského kultúrneho dedičstva, ktorej prípadným prijatím bude tento objekt zaradený a prezentovaný na miestnej a medzinárodnej úrovni. Prijatím návrhu začleniť sa do Združenia historických miest a obcí sa Mesto Lučenec zviditeľní na slovenskej a medzinárodnej úrovni. V prípade pozitívneho výsledku mesto požiada o možnosť organizovať najbližší možný ročník medzinárodného podujatia Dní európskeho kultúrneho dedičstva.

Európske dedičstvo aj v Lučenci?

ZHMaO organizuje na Slovensku aj Dni Európskeho kultúrneho dedičstva, ktoré sú celoeurópskym podujatím, ktoré má „pod palcom“ Európska komisia. Mesto Lučenec chce vďaka členstvu v ZHMaO požiadať o možnosť organizovať najbližší možný ročník medzinárodného podujatia Dní európskeho kultúrneho dedičstva. Členmi ZHMaO sú mestá ako Bardejov, Kremnica, Banská Štiavnica, či Trnava.

Pozrite si nádheru Synagógy v našej fotogalérii!

Pozrite si krásu zrekonštruovanej synagógy
11
Galéria
Foto: Boris Macko
Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM