Samospráva

Lučenec podľa primátorky hospodáril zodpovedne, v novom roku chce riešiť najmä dopravu

Zodpovedným hospodárením, realizáciou rozvojových projektov a zvýšeným záujmom turistov o mesto sa vyznačoval rok 2017 v najväčšom meste Novohradu - Lučenci.

Ilustračný obrázok k článku Lučenec podľa primátorky hospodáril zodpovedne, v novom roku chce riešiť najmä dopravu
Zdroj: Boris Macko

Pre TASR to v záverečnom zhodnotení roka uviedla jeho primátorka Alexandra Pivková.

„Zodpovedné hospodárenie sa odzrkadlilo v znížení dlhu mesta z 39,24 % na 15,28 % bežných príjmov a vytvorení prebytku vo výške zhruba 600-tisíc eur. Okrem toho, že hospodárime zodpovedne, treba vidieť aj to, že sa snažíme, aby sa mesto prezentovalo navonok – aby o nás bolo počuť. Teda, že sme úspešní, že sme mesto, ktoré je hodné vidieť – nielen život občanov, ale aj jeho pamiatky, z ktorých sa nám niektoré po desaťročiach podarilo v poslednom období zrekonštruovať,“ priblížila primátorka.

V Lučenci to žije

Za pozornosť podľa jej slov stojí najmä obnovená neologická synagóga. „V súčasnosti už naozaj ‚žije‘, robíme v nej kultúrne podujatia a verejnosť je niekedy doslova šokovaná jej nádherou,“ poznamenala Pivková.

V OBRAZOCH: Najkrajšie výhľady na Lučenec z centra a okolia
13
Galéria
Foto: Boris Macko

Viac turistov

Za ďalšiu zaujímavosť považuje Mestské múzeum Lučenec, ktoré samospráva zriadila z vlastných zdrojov.

„Môžem potvrdiť, že aj vďaka tomu k nám v poslednom období chodí viac turistov. Dávajú tipy aj svojim známym a myslím, že Lučenec sa v tomto smere posunul dopredu,“ doplnila.

V roku 2018 budú podľa nej prioritami samosprávy okrem iného oblasť dopravy, komplexné riešenie územia okolo železničnej stanice a v centre mestskej časti Opatová, ale i budovanie detských ihrísk či rekonštrukcia a modernizácia verejných budov z eurofondov.

Za dôležité oblasti považuje tiež zlepšovanie podmienok života občanov mesta, rozširovanie služieb pre seniorov, ako aj vytváranie podmienok na nové pracovné príležitosti novými investormi.

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM