Správy

Lučenčanov čaká ZDRAŽOVANIE: Mesto zvyšuje DANE aj POPLATKY, za čo všetko?

Zvyšovanie miestnych daní a poplatku za odpad mesto vysvetlilo vážnymi výpadkami v rozpočte z dôvodu podhodnotenia príjmov od štátu a prijatia nových zákonov, ktoré majú negatívny dopad na rozpočty samospráv.

Ilustračný obrázok k článku Lučenčanov čaká ZDRAŽOVANIE: Mesto zvyšuje DANE aj POPLATKY, za čo všetko?
Foto: Boris Macko / Zdroj: lucenec.dnes24.sk

Mesto Lučenec pre nepriaznivú ekonomickú situáciu pristupuje k zvyšovaniu miestnych daní a poplatkov za komunálny odpad. Daň za byty v budúcom roku vzrastie o 50 percent, daň za pozemky o 40 percent. Za odpad si priplatia obyvatelia žijúci v bytoch a mení sa i systém výpočtu poplatku pre rodinné domy. Zmeny schválili poslanci mesta na decembrovom zasadnutí mestského zastupiteľstva.

Výpadky v rozpočte

Zvyšovanie miestnych daní a poplatku za odpad mesto vysvetlilo vážnymi výpadkami v rozpočte z dôvodu podhodnotenia príjmov od štátu a prijatia nových zákonov, ktoré majú negatívny dopad na rozpočty samospráv. Sadzby miestnych daní sa v Lučenci menili naposledy v roku 2020, predtým v roku 2011. Poplatok za odpad sa v uplynulých 13 rokoch menil iba raz.

„S takýmito negatívnymi dopadmi nie je možné sa vysporiadať len šetrením na vlastnej prevádzke či obmedzením služieb, ale je potrebné prehodnotiť aj výšku vyberaných poplatkov a daní. Ak by sme k zvyšovaniu daní a poplatkov za odpad nepristúpili, v rozpočte mesta by chýbalo približne 1,2 milióna eur,“ priblížila pre TASR hovorkyňa mesta Michaela Baboľová.

Viac o tom, za čo si Lučenčania priplatia, sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM