Krimi

FOTO: Lučenčanka nezvládla život s mačkami: Smrad a zvieratá z ulice jej prerástli cez hlavu!

Nebyť všímavej obyvateľky, susedská katastrofa na Novohradskej ulici by pokračovala ďalšie roky. Učiteľka prehovorila, že nekontrolovateľné "zbieranie" mačiek nezvládla.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Lučenčanka nezvládla život s mačkami: Smrad a zvieratá z ulice jej prerástli cez hlavu!
5
Galéria
Zdroj: RTVS

Od 1. júla 2018 je v platnosti zákon o tom, že „zviera nie je vec“. Uvidíme, ako sa novela prejaví v praxi v prípade Lučenčanky, ktorej spolubývajúcimi bola pouličná „zbierka“ približne 30 mačiek.

S majiteľkou, ktorá má byť učiteľka vo Fiľakove, majú susedia problémy už neuveriteľných päť rokov! V byte, ktorý je v dražbe, údajne netečie ani voda, je vypnutá elektrina, majiteľka je neplatič a zvieratá teda zrejme žili v zlých podmienkach, o čom svedčí aj prvotné vyjadrenie veterinára. Život ľuďom dlhodobo znepríjemňuje mačací zápach a mňavkanie.

Mŕtve a zúbožené

Prípad sa začal verejne riešiť až včera predpoludním (20. septembra), keď si pani Renata všimla uviaznutú mačku v okne. „Ja som sa snažila tej mačke, ktorá bola zaseknutá v okne, dávať na tráve ešte prvú pomoc. Masírovala som jej srdce, ale asi po piatich minútach zomrela. Štátni policajti povedali, že po vyjdení nového zákona o zvieratách nevedia s prípadom nič urobiť,“ povedala pani Renata pre pluska.sk.

Privolaní hasiči a mestská polícia našli v byte 30 mačiek, jednu mŕtvu ležať na parapete. Podľa veterinára bolo telo zvieraťa úplne vysušené a muselo tam byť niekoľko dní. Druhé zachraňované zviera po piatich minútach uhynulo.

Obyvatelia Novohradskej ulice už predtým problémovú susedku riešili. Zavolali na kontrolu aj veterinárov a hygienikov, učiteľka zrejme pred nimi niekam zvieratá ukryla, keďže počas kontroly mala doma len dve vykastrované mačky.

Nezvládla to

Veterinár po včerajšej kontrole podal správu na Okresnú veterinárnu správu aj políciu s tým, že ide o týranie. Učiteľka sa včera doma objavila až po 20. hodine. No a dnes popoludní stali pod oknami paneláka s klietkami na odchyt aj pracovníci štátnej veteriny, ktorí do bytu prišli za asistencie polície.

Právnik bytového družstva potvrdil, že je to dlhodobý problém. S majiteľkou bytu sa pokúšali situáciu riešiť. Hoci prisľúbila, že mačky presťahuje do záhradného domčeka, nestalo sa tak. Boli nútení k riešeniu problému súdnymi a mimosúdnymi prostriedkami.

„Som sa začala o tie mačičky starať tam pod činžákom, teda pri vchode. Tým to začalo, že som ich začala chovať, potom prišla zima, tak som to začala takým zachraňovaním, že vlastne v tej samote duševnej som si potrebovala proste nejak tú lásku nahrádzať. Niečo sme zachránili, niečo som dostala ešte do daru. Nemala som to všetko domov nosiť, mala som to nechať vonku, no ja som sa ich snažila zachrániť. Bola to pre mňa už taká neúnosná situácia,“ uviedla majiteľka „mačacieho“ bytu pre RTVS.

Regionálna veterinárna a potravinová správa dostala podnet od občianskeho združenia. Žene hrozí aj pokuta minimálne tristo eur, keďže k nie všetkým zvieratám mala očkovacie preukazy.

Mačky v byte v LC
5
Galéria
Zdroj: RTVS
Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM