Eliška Šándorová Samospráva

Lučenčania môžu ešte rozhodnúť, čo s peniazmi: Ste za altánok pre oddych, jedlý les či minipark?

Verejný priestor patrí každému. No doteraz bolo rozhodovanie o narábaní s financiami len na rozhodnutí samosprávy. Čo s časťou rozpočtu môžu prvýkrát rozhodnúť aj občania.

Ilustračný obrázok k článku Lučenčania môžu ešte rozhodnúť, čo s peniazmi: Ste za altánok pre oddych, jedlý les či minipark?
4
Galéria
Zdroj: FB OZ Oživená

Dokopy 30-tisíc eur vyčlenila v tohtoročnom rozpočte samospráva Lučenca na projekty realizované prostredníctvom participatívneho rozpočtu. O čo ide?

Participatívny rozpočet vo všeobecnosti zahŕňa tie financie obcí, o ktorých využití rozhodnú samotní občania. S ich spoluúčasťou sa ráta nielen pri navrhovaní tém rozpočtu, ale na základe svojich nápadov môžu podávať konkrétne projekty, podieľať sa na ich realizácii a neskôr aj na vyhodnotení.

K takémuto kroku pristúpilo mesto Lučenec tohto roku prvýkrát. „Sľubujem si od toho, že občanov viac vtiahneme do účasti na rozvoji nášho mesta. V rozpočte máme vyčlenené prostriedky na rekonštrukciu pasáže Zlatá ulička, kde nás o spoluprácu pri revitalizácii poprosilo jednu združenie. Môžeme hovoriť, že aj toto je tá participatívnosť, ktorú chceme nastaviť, ale plus sme ešte dali 30-tisíc eur do položky životné prostredie na ďalšie projekty komunít a aktivistov, ktorí nám predostrú niečo efektívne a významné,“ podotkla vo februári tohto roka primátorka Alexandra Pivková.

Od 17. mája 2019 majú Lučenčania možnosť prostredníctvom hlasovania rozhodnúť a podporiť jeden z 11 projektov, ktoré občania prihlásili do polovice apríla.

„Hlasovať môžete na stránke mesta a prostredníctvom hlasovacích lístkov, ktoré sú k dispozícii v Mestských novinách a v kanceláriách prvého kontaktu na Ul. novohradskej, na Rúbanisku II a v Opatovej. Podrobný popis jednotlivých projektov je zverejnený na stránke mesta,“ informuje samospráva na svojom webe.

Hlasovať môžete do 31. mája 2019, šesť z 11 projektov dostanú finančnú podporu vo výške 5-tisíc eur.

A o ktorých projektoch môžete rozhodnúť?

  1. Fitnes zostava na priehrade „Ľadovo“: Zlepšenie verejného priestoru zameraného na pohybové aktivity rodičov a detí.
  2. Budovanie komunity a vytvorenie bezpečného priestoru na hranie a relaxáciu: Vytvorenie detského ihriska, relaxačnej a oddychovej zóny na nevyužitom a „zanedbanom“ priestranstve za garážami.
  3. Minipark Rúbanisko III.: Vytvorenie miniparku medzi starou a novou časťou Rúbaniska III.
  4. Šach pre mladých na námestí republiky: Projekt je zameraný na rozšírenie voľnočasových aktivít mládeže žijúcich v meste Lučenec realizáciou záhradného šachu na čerstvo obnovenom a atraktívnom Nám. republiky.
  5. Cyklistický areál pre deti a mládež: Vytvorenie cyklistického areálu pre deti a mládež na parcele 7202/3 v majetku mesta Lučenec na Rúbanisku III pri bývalej tržnici.
  6. Altánok pre oddych Cintorínska ulica: Vytvorenie altánku na stretnutia, posedenia, oddych vo vnútrobloku.
  7. Profesionálna zostava pre 15 cvičencov: Skvalitnenie a rozšírenie verejného priestoru vybavením pre pohybové aktivity.
  8. Zelená pre deti: Projekt pozostáva z realizácie troch hlavných aktivít: odstránenie zbytočných prvkov; výsadba okrasných prvkov; spoločenský aspekt.
  9. Zelená oáza Zlatá ulička: Obnova kovaných oblúkov so svietidlami so zámerom zlepšenia mikroklímy v obchodnej pasáži Zlatá ulička.
  10. Jedlý les – Komunitný sad Rúbanisko II: Vytvorenie komunity a zlepšenie sociálnych väzieb medzi obyvatel'mi Rúbaniska II, zlepšenie a zveľadenie životného prostredia.
  11. Malinovského malinový dvor: Projekt Malinovského malinový dvor chce oživiť spoluprácu a stretávanie sa susedov a miestnej komunity s cieľom dlhodobo zveľadiť náš domov, budovania identity a stotožnenia sa obyvateľov, najmä detí s miestom Malinovského dvora.

Ilustračné foto

Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM