Ľubomíra Karmanová Správy

Keď príroda prekvapuje: Prírodné zaujímavosti z obcí pri Lučenci, o ktorých vie málokto

Fiľakovský hrad, či Šomošku, už má v nohách snáď každý Lučenčan. V ich blízkosti sú však aj čarovné výtvory prírody, o ktorých možno ani netušíte. Vybrali sme pre vás pár najzaujímavejších.

Ilustračný obrázok k článku Keď príroda prekvapuje: Prírodné zaujímavosti z obcí pri Lučenci, o ktorých vie málokto
Foto: Milanko Milankovič

Pri stavbe hradu Šomoška v 14. storočí, bol odkrytý známy „kamenný vodopád“. Zaujímavý, 9 metrov vysoký geomorfologický útvar bol odkrytý v 14. storočí ťažbou bazaltu na výstavbu hradu. Jeho vek odhadujú na 4 milióny rokov. Za jeho pôvodom stojí obdobie činných sopiek na území Slovenska, ktorých magma sa po dotyku s povrchom zeme menila na postupne tuhnúcu lávu, prejavujúcu sa v rôznych metamorfózach. Tvorí ho čadič v tvare päť až šesťbokých pravidelných stĺpcov.

Neďaleko pod hradom Šomoška sa nachádza i iný prírodný skvost – kamenné more na ploche 100 × 40 metrov, ktoré bolo vytvorené z úlomkov čadiča kamenného vodopádu.

Unikátnou prírodnou lokalitou v Cerovej vrchovine sú aj Belinské skaly. Predstavujú pôsobivú ukážku skalného mesta vytvoreného na okraji lávového prúdu zvetrávaním bazaltu. Ich zaujímavé skalné veže so strieškovitými výčnelkami, skalné okná a iné nevšedné útvary, na ktorých vidno jedinečnú doskovitú odlučnosť bazaltu, očaria azda každého návštevníka. K tejto prírodnej pamiatke sa dostanete z obce Belina po žlto značenom turistickom chodníku.

Nad obcou Šurice sa týči impozantný prírodný výtvor – eliptický sopečný vrch zvaný Soví hrad. Po skutočnom hrade, ktorý sa kedysi v týchto miestach nachádzal, nezostalo dnes takmer nijakej stopy. Prírodná pamiatka Soví hrad je prístupná z obce Šurice. Oficiálny značkovaný chodník k nej však nevedie.

Pohanský hrad alebo i Pohanský vrch je tajomná lávová hora neďaleko hranice, na ktorej sa nachádzajú zvyšky kamenného valu starých Keltov, pozostatky slovanského hradiska, a tiež niekoľko nesprístupnených jaskýň, ktoré kedysi obývali naši pravekí predkovia. Lokalita bola pre svoj význam vyhlásená za národnú prírodnú rezerváciu. Najjednoduchší prístup na Pohanský hrad je z Hajnáčky a Šuríc.

Neďaleko obce Mučín sa nachádza unikátny prírodný úkaz – Mučínska jaskyňa. 12 m dlhá pseudokrasová jaskyňa vznikla zvetraním zvaleného zuhoľnateného stromu, ktorý pred vekmi pokryl sopečný popol. Zvyšky zuhoľnatených odtlačkov listov a konárov možno v jaskyni nájsť i dnes. Mučínska jaskyňa je voľne prístupná verejnosti, vedie k nej trasa z obce Mučín.

Zdroj: wikipedia, dobrodruh.sk, branadosrdca.sk, vypadni.sk

Krásy regiónu
8
Galéria
Foto: Milanko Milankovič
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM