Jakub Forgács Rôzne

FOTO: Turistický klenot na hranici. Hrad Šomoška láka stále viac návštevníkov

Na juhu lučeneckého okresu máme hotovú raritu. Na jedinečný hrad, stojaci na hranici štátov, sa chodí pozerať čoraz viac turistov. Odkiaľ prichádzajú?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Turistický klenot na hranici. Hrad Šomoška láka stále viac návštevníkov
Foto: Boris Macko

Hrad Šomoška pri obci Šiatorská Bukovinka na juhu okresu Lučenec navštevuje v porovnaní s vlaňajškom viac turistov. Uviedol starosta Šiatorskej Bukovinky Juraj Badinka, ktorý je podľa vlastných slov s návštevnosťou hradu počas tohtoročnej letnej sezóny spokojný.

„Nemáme to zatiaľ presne sumarizované, keďže turistická sezóna sa ešte neskončila, ale tohto roku prichádza na hrad viac návštevníkov než vlani. Okrem iného to vidím aj na parkovisku pod hradom, vždy tam v porovnaní s predchádzajúcim rokom stojí viac áut,“ uviedol starosta.

Dodal, že v minulosti hrad, ktorý stojí presne na hranici, navštevovalo viac turistov z Maďarska. V súčasnosti sa však pomer podľa jeho slov už vyrovnal. „Neviem, či za to môže situácia vo svete, ale napríklad oveľa viac chodia ľudia aj na pikniky do oddychovej zóny pod hradom a mnohí z nich vybehnú i na hrad. Zo Slovenska rozhodne chodí na Šomošku viac turistov ako v minulosti,“ zakončil.

Na hrad vedie zo záchytného parkoviska 1,6 kilometra dlhý náučný chodník s ôsmimi zastávkami. Pod hradným areálom sa nachádza takzvaný Kamenný vodopád tvorený stuhnutými čadičovými stĺpmi a neďaleko je situované aj Kamenné more – veľká kamenná plocha vytvorená zo zvetraného čadiča. V blízkosti Šomošky je i bývalý kameňolom Mačacia s vyhliadkovou vežou a zvyškami baníckej osady.

Hrad Šomoška pochádza z konca 13., prípadne začiatku 14. storočia. Medzi jeho vlastníkov patril i Matúš Čák Trenčiansky, neskôr, v 16. storočí, bol jednou z protitureckých pevností. Osmanským vojskám sa však neubránil a v ich moci zostal 23 rokov. Osudným sa mu nakoniec stali stavovské nepokoje, po porážke povstania Františka II. Rákocziho ho cisárske vojská sčasti zbúrali a odvtedy chátral. V 70. rokoch minulého storočia bol čiastočne zrekonštruovaný a konzervovaný.

Pozrite si Hrad Šomoška na záberoch v našej fotogalérii!

Čítajte tiež:

FOTO: Japonci už klenot regiónu našli. Šomošku objavujú aj Lučenčania

Hrad neďaleko Lučenca odkrýva ďalšie tajomstvá. Komu vlastne patrí Šomoška?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM