Boris Macko Rôzne

FOTO: Bitka pri Lučenci sa navždy zapísala do dejín. 5 faktov, ktorými je výnimočná

Krvavé boje tisícok vojakov a víťazstvo na strane menšej armády. Čím všetkým bola zaujímavá bitka, ktorá sa odohrala pred stovkami rokov?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Bitka pri Lučenci sa navždy zapísala do dejín. 5 faktov, ktorými je výnimočná
Foto: Boris Macko

Už o mesiac si pripomenieme 565. výročie Bitky pri Lučenci. Odohrala sa 7. septembra 1451. Čím bola nielen v rámci slovenských dejín zaujímavá?

Vzdialený nápis

Pozoruhodné je, že o Bitke pri Lučenci sa zachoval nápis v Jasovskej jaskyni, ktorá je od mesta vzdialená takmer 200 kilometrov. Dodnes sa vedú spory o tom, či tam po bitke našla skupina hnutia bratríkov útočisko, alebo ide o podvrh.

Neznáme miesto bitky

Na prvý pohľad to vyzerá čudne, no hoci sa hovorí o Bitke pri Lučenci, o presnom mieste sa doteraz vedú spory. Hovorí sa, že Jiskrovci si postavili pevnosť na kopci nad Opatovou. Presnejšie, premenili na ňu kláštor. Mohol sa nachádzať na mieste terajšieho cintorína. Hovorí sa aj o tom, že bola na mieste, kde je teraz secesný kaštieľ.

Víťazstvo v oslabení

Pevnosť obkľúčila armáda Jána Huňadyho, ktorá mala 16 000 vojakov. Bratríkov bolo len 5000. No dokázali vyhrať vďaka dobrej taktike. Navyše v ich radoch boli skúsení bojovníci, čo sa o Huňadyho oddieloch nedalo povedať.

Okupované mesto

Bratríci obsadili Lučenec v roku 1442, teda deväť rokov predtým, ako došlo k bitke. V tom čase vybudovali pevnosti v kláštore pri Opatovej. Z ich pohľadu išlo o dobré rozhodnutie. Na mesto mali dobrý výhľad a vďaka tomu vedeli o každom, kto do mesta vošiel alebo z neho vyšiel. Zároveň mohli už zďaleka vidieť blížiacu sa armádu.

Významná bitka

Historici ju zaraďujú medzi najvýznamnejšie bitky v Uhorsku a aj na našom území. Po boku takých vojenských stretov, ako boli Bitka pri rieke Slanej, Bitka pri Rozhanovciach, či neskôr Bitka pri Moháči, po ktorej aj Slovensko trpelo následkami ich nájazdov. Napokon bol Kráľ Matej Korvín úspešnejší ako jeho otec. Jeho armáda sa stretla s oddielmi bratríkov 25. mája 1458 a v krvavej bitke zvíťazili. Po nej sa začalo bratrícke hnutie trieštiť a upadať.

Pozrite si v našej fotogalérii spomínaný kláštor v Opatovej!

Čítajte tiež:

FOTO: Turecké dedičstvo v Lučenci pretrvalo. Čo nám v meste ostalo po Osmanoch?

FOTO: Jedinečný klenot Lučenca. 5 dôvodov, pre ktoré sa oplatí navštíviť synagógu

Výročie Bitky pri Lučenci sa blíži
5
Galéria
Foto: Boris Macko
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM