Michaela Mozolányová Rôzne

Dobrá správa pre turistov: Náučný chodník po Šomošku bude hotový už budúci rok

Náučný chodník z obce Kalonda až po hrad Šomoška bude hotový do konca roku 2015. Na 28 kilometrovej trase pribudne 50 informačných tabúľ, odpočívadlá a turisti sa môžu tešiť aj na 25 metrov vysokú vyhliadkovú vežu.

Ilustračný obrázok k článku Dobrá správa pre turistov: Náučný chodník po Šomošku bude hotový už budúci rok
Zdroj: Dnes24.sk

Náučný chodník dlhý 28 kilometrov, vedúci z obce Kalonda po hrad Šomoška v okrese Lučenec, bude hotový do konca roku 2015. Ako povedal výkonný riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Turistický Novohrad a Podpoľanie Pavol Rapco, bude na ňom 50 informačných tabúľ a prístupný bude peších aj cykloturistov.

Trasa chodníka vedie po štátnej hranici

Náučný chodník má návštevníkov previesť zaujímavými lokalitami Novohradu, predovšetkým však vedie cez územia Geoparku Novohrad-Nógrád. „Získali sme na to peniaze z eurofondov na cezhraničnú spoluprácu. Trasa chodníka vedie po štátnej hranici a naším hlavným zámerom je podpora zamestnanosti. Už teraz máme informácie o štyroch až piatich podnikateľoch, ktorí začínajú stavať penzióny. Toto je totiž územie, kde sa zatiaľ cestovný ruch veľmi nerozvíjal. My sprístupníme zaujímavosti regiónu a podnikatelia môžu začať poskytovať patričné služby. Tento chodník je však len čiastkovým produktom. Tu by sa vedeli turisti zdržať možno dva až tri dni. Naším zámerom je však pospájať celý región a súčasťou magistrály by sa mala stať aj oblasť Veľkého Krtíša. Takto by turisti dostali program aj na týždeň," vysvetlil Rapco.

Súčasťou bude aj 25 metrov vysoká vyhliadková veža

Turisti budú mať na 28-kilometrovom náučnom chodníku k dispozícii 50 informačných tabúľ a budú pri nich aj odpočívadlá. Jednotlivé zastávky ich budú upozorňovať nielen na samotné pozoruhodnosti geoparku, ale aj na regionálne zaujímavosti na oboch stranách hraníc. „Súčasťou bude aj 25 metrov vysoká vyhliadková veža. Koncepcia je taká, aby mohli turisti z chodníka odbočiť, navštíviť okolité dediny a využiť tamojšie služby. Začiatok chodníka je na hraničnom priechode v obci Kalonda a vedie až po železničnú stanicu v Šiatorskej Bukovinke. Odtiaľ pokračuje chodník na hrad Šomoška. Tento chodník je určený peších aj cykloturistov. Vedie však malebnou prírodou, kde nie sú asfaltové cesty, preto je potrebné terénu prispôsobiť aj bicykel," dodal výkonný riaditeľ OOCR Turistický Novohrad a Podpoľanie.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM