Správy

Aktuálne INFO z obľúbenej vodnej nádrže: Na KOĽKO % je napustená Ružiná?

Letnú turistickú sezónu pri vodnej však bude podľa samospráv aj toto leto limitovať nedostatok vody. Problémom sú tiež zarastené brehy, ktoré v uplynulých rokoch pokryli náletové dreviny či burina.

Ilustračný obrázok k článku Aktuálne INFO z obľúbenej vodnej nádrže: Na KOĽKO % je napustená Ružiná?
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Napúšťanie vodnej nádrže Ružiná v Lučeneckom okrese pokračuje, v súčasnosti je však aj naďalej naplnená na 37 percent jej celkového objemu. Pre TASR to v pondelok potvrdil hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Marián Bocák. Dodal, že hodnota je rovnaká aj napriek výraznejším zrážkam z uplynulých dní.

Ako ďalej uviedol, po predchádzajúcom suchom a horúcom období zrážková voda vsiakla do pôdy a zároveň bolo aj odparovanie z hladiny nádrže. Z vodohospodárskeho hľadiska je podľa jeho slov vodná stavba v rozmedzí minimálnej a maximálnej prevádzkovej hladiny. „Vstup pre rekreantov odporúčame najmä z časti od priehradného múru, kde je vody najviac,“ objasnil.

Nedostatok vody

Letnú turistickú sezónu pri vodnej však bude podľa samospráv aj toto leto limitovať nedostatok vody. Problémom sú tiež zarastené brehy, ktoré v uplynulých rokoch pokryli náletové dreviny či burina. „Vodohospodári sa síce vyjadrili, že vodná nádrž je po rekonštrukcii pripravená pre turistov, ale znamená to len to, že z technického hľadiska je vodná nádrž v poriadku a voda môže pritekať. Skutkový stav je taký, že voda nie je v dostatočnej hladine a tobôž nie v priestoroch pláže,“ skonštatoval v júni pre TASR Ján Sivok, starosta obce Divín, ktorá leží na severnej strane nádrže.

V dôsledku reliéfu je na divínskej strane nádrže, kde sú brehy plytšie, vody menej ako pri obci Ružiná, kde sa nachádza aj hrádza priehrady. Starosta Ružinej Jozef Líška však vidí problém v zarastených brehoch. „Odstraňovania náletových drevín a trávy z pozemkov v našej správe budeme realizovať operatívne, respektíve vegetácia, ktorá bude zaplavená vodou, bude slúžiť ako potrava pre vodné živočíchy,“ skonštatoval Bocák.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM